RĂSPUNSUL FAȚĂ DE DENIGRATORII PĂRINTELUI MARTIR ARSENIE BOCA A FOST DAT PE BLOGUL SACCSIV – repostare cu adăugiri, Radu Iacoboaie, 14 august 2014

imagesimages

În articolul De ce părintele Arsenie Boca l-a pictat pe ereticul Francisc printre Sfinți?, postat pe blogul saccsiv pe data de 5 iunie 2011 (care merită repostat sau citit), găsim spre sfârșit câteva comentarii lămuritoare, care descifrează secretul. Intuiția îmi spusese și am afirmat în unele comentarii mai recente că picturile de la biserica din satul Drăgănescu trebuie interpretate în context, pentru că sunt profetice, purtătoare a unor mesaje pentru contemporanii săi, dar și pentru toți cei care vor vedea aceste picturi mai târziu. Există un context al picturilor din jurul respectivei picturi dar și un context mai general, de ansamblu, care se potrivește îndeosebi cu ceea ce afirmă mai jos îndeosebi cineva, care se semnează lore. Chiar aspectul mai întunecat al acesteia ne arată că acest ,,sfânt” nu era la mare cinste și că pictarea lui în sine era purtătoare a unui MESAJ care trebuie descifrat. Așa și este în general pictura ca operă de artă.
Dar iată comentariile care ne ajută să descifrăm misterul pictării lui Francisc de Assisi:

mariana said, on mai 6, 2013 at 12:29 am
Sfantul Francesco a fost un pustnic si a primit stigmatele pentru ca a ales, a cerut suferinta (vezi filmul San Francesco d’assisi). Toti suntem fii lui Dumnezeu si de multe ori El nu se uita la pacatele noastre ci la credinta noastra. Sunt ortodoxa sau mai bine zis, o crestina. Plang mult pentru ca am multe pacate si regret ca abia acum am inteles cat este de usor sa faci voia lui Dumnezeu, trebuie sa iubim neconditionat ceea ce a creat ,,…daca iubiti pe cei ce va iubesc ce bine ati facut?” In rugaciunile mele multumesc si tuturor sfintilor, acelor pustnici extraordinari care s-au rugat mereu, zi si noapte si pentru mine pentru ca si eu fac parte din aceasta lume. Suferintele lor ne-au salvat si o vor face si de acum inainte, chiar si dupa plecarea lor din aceasta lume. Cine suntem noi să judecăm o personalitate cum este ARSENIE BOCA?

Mihail said, on mai 6, 2013 at 1:10 pm
foarte frumos comentariul ”crestinului ortodox”. sa o luam cu inceputul: in Sf Munte, la manastirea Vatopedi, unde am fost de multe ori, chiar daca sunt nevrednic, sunt multi parinti foarte imbunatatiti, printre care si romani. unul din ei (si cine a fost acolo, stie despre cine vorbesc) ne a spus sa ne rugam Parintelui Arsenie, pt ca a fost un om sfant, si tot de acolo ne spuneau sa ne rugam in special sfintilor contemporani noua. NIMENI de acolo nu pune la indoiala sfintenia parintelui.
2. la Biserica Sf. Elefterie Nou – SF Arsenie a pictat Fecioara cu Pruncul in zeghe in 1959, daca nu gresesc, si abia in 2007, parintele Arsenie a luminat un tanar in legatura cu Pruncul, care se afla in zeghe. nimeni in aproape 50 de ani nu a putut intelege cu adevarat sensul si rostul acestei icoane pictate astfel. (acum știm, este vorba despre veșmintele deținuților din temnițele comuniste, prin care ni se arată că Hristos a suferit odată cu ei – n.a.)
Sunt convins că și la Drăgănescu, în legătura cu Francisc de Assisi există un mister… toți oamenii sunt supusi greșelii, dar nu cred ca Dumnezeu l-ar fi lăsat pe Părintele să facă așa ceva. Încă nu avem noi luminarea necesară să înțelegem cu adevărat pictura părintelui. Din contră, el spunea despre catolici că sunt căpușa din spatele ortodoxiei, și cum putea să picteze fără rost așa ceva? E om Sfânt, și a ajuns la toate darurile astea pe care i le-a dat Bunul Dumnezeu pentru că s-a sfințit de tânăr (tot din Sf. munte mi s-a spus). 30.000 de oameni la praznic an de an. Lucrul ăsta spune de fapt totul.

Lore said, on octombrie 27, 2011 at 6:16 pm
Cu toate că întrebarea nu îmi era adresată mie, voi încerca să răspund. Pentru că Francisc de Asissi a fost singurul dintre sfinții catolici care a convertit un om la Ortodoxie. Povestirea este spuse de părintele Arsenie și o găsești și în scrisorile trimise măicuțelor de la Diveevo.
Era o femeie care se ruga foarte mult pentru a primi har și era catolică. Și se ruga foarte mult Sfântului Francisc să primeasca Har. Sf. Francisc de Assisi este catolic. Iar într-o zi, în timpul rugăciunii, a venit Sf. Francisc la ea cu un bătrânel în dreapta lui, în haina albă și cu spatele puțin curbat, și i-a zis: “La Biserica lui să mergi și vei dobândi Harul.” Și ea nu știa cine e bătrânelul. Și se tot întreba cine este.
După un timp și-a angajat niște muncitori ruși (ea era din Italia și era bogată) și mergând în camera unuia dintre muncitori a văzut iconița bătrânelului îmbrăcat în alb la candelă. L-a întrebat pe slujitor și acela i-a zis că e Sfântul Serafim de Sarov. Astfel, s-a făcut ortodoxă și a trimis minunea la mănăstirea Sf. Serafim.
Iar Sfântul Francisc e singurul sfânt catolic care a convertit un om la ortodoxie. Iar acolo [la Biserica Drăgănescu / pictată de Părintele Boca] este desenat ca să mărturisească despre minune și despre adevărata credință…
Fraților, pictura părintelui era mult mai profundă. Părintele, datorită nivelului spiritual înalt la care ajunsese vedea lucrurile mult mai profund.
El încerca să picteze zborul și tăcerea. Nimic greșit nu a pictat părintele. Doar că în priceperea noastra limitată tragem concluzii pripite. La fel e și cazul cu Sf. Sofia și biserica Sf. Petru. Ele sunt pictate împreună, într-un cerc luminos, dar poziționarea lor nu e nicidecum în rai. Așadar, să fim cu luare aminte!

adrian said, on mai 29, 2014 at 8:57 pm
Am citit că Părintele Arsenie Boca când a fost în Sfântul Munte Athos s-a rugat la Maica Domnului să găsească un duhovnic iscusit. Maica Domnului i s-a arătat și l-a dus în vârful unui munte greu accesibil, unde a întâlnit pe Sfântul Serafim de Sarov, de la care a primit învățături ținând post negru 40 de zile.

crestinul ortodox said, on decembrie 17, 2012 at 9:39 am
si Francisc de Assisi… am o intrebare catre cei care contesta Pictura Sfantului Parinte Arsenie Boca, acesti ‘ritori’ ca sunt precum ‘ritori’ din … Ce putere aveti voi de a spune de la sine ca pictura Sfantului Parinte Arsenie Boca este necanonica?
Acest Sfant Parinte A Avut si ARE PUTERE de A alunga demonii, de a vindeca si minuni de a face cu oamenii bolnavi. Acest Sfant Parinte Are Puterea de a Apara Aceasta Tara de spurcatii de antihristi ce vor a o distruge si a o stapini, Acest pamint numit -ROMANIA. AVETI voi care aruncati cu piatra Intr-Un SFANT!, Aveti voi aceasta Putere???
Aveti voi PUTEREA DE de a alunga demonii, de a se face TOATE MINUNILE SAVARSITE DE ACEST SFANT, aveti voi puterea aceasta SMINTITILOR care judecati si aruncati cu mizerii intr-un SFANT ca pentru asta Are se Ne Vada MANIA LUI DUMNEZEU, pentru ca SFINTII SAI, Martirii, MUcenicii care au luptat cu fiara rosie si au varsat Sangele cel Sfant pe Acest pamint sunt batjocoriti si nu sunt CINSTITI ci luati in deradere si sminteala ratacitoare dupa cum vor dracii fara coarne ce se afla protapiti in fruntea bor …
FITI VOI SFINTI PRECUM ACESTIA si apoi aruncati cu piatra mizeriei anume in A judeca SFINTII LUI DUMNEZEU, popor indaratnic si hulitor de Cele SFINTE …
DUMNEZEU ADEVARAT Sa Va LUMINEZE pe Calea Cea Dreapta si Cu LUMINA ca in orbie si intuneric rataciti, amin!

Așadar, acum înțelegem că părintele Arsenie Boca a dorit să transmită prin această pictură necanonică un mesaj: MĂRTURISIREA DE CREDINȚĂ ORTODOXĂ făcută de Francisc de Assisi, un catolic care a ajutat mântuirii unei femei care căuta cu ardoare adevărul și Harul lui Dumnezeu (Sfântul Duh). Prin această mărturisire de credință UNICĂ ÎN RÂNDUL SFINȚILOR CATOLICI, el a arătat că ADEVĂRUL ESTE NUMAI ÎN ORTODOXIE! De altfel, pe sfinți îi știe mai bine Dumnezeu, cunoscându-le inimile și viața lor.

Nu avem date certe că s-ar fi convertit la ortodoxie, dar este foarte posibil să se fi căit înainte de moarte pentru erezia în care se afla – erezia catolică. Știm însă că puțini catolici s-au convertit la ortodoxie. Catolicii s-au străduit prin toate mijloacele să aducă la ei pe ortodocși, prin Uniația din Transilvania, adică unirea cu greco-catolicii…
Părintele Arsenie Boca ne arată în duhul adevărului că există astfel și printre catolici unii care recunosc deschis în inima lor că ,,biserica” lor a deraiat de la adevărul și credința neschimbate, dar nu au tăria dintr-odată să se convertească la ortodoxie, păcat considerat capital în lumea lor. Și în revista Familia ortodoxă există mărturii a unor catolici în acest sens, care au recunoscut această realitate, dintre care unii s-au și convertit, dar nu le-a fost deloc ușor.

Unii autori, precum Răzvan Codrescu, care are un articol pe blogul său tot despre pictura lui Francisc de Assisi de la Drăgănescu, consideră că există și un ecumenism bun. Îi trimisesem un comentariu, în care am arătat că una este ecumenismul și alta este ecumenicitatea (unirea în ortodoxie, în duhul adevărului). A spune că există și ecumenism bun, este ca și cum am spune că există și un comunism bun și un satanism bun, ori o francmasonerie bună. (îmi pare rău că nu mi-a postat comentariul pe blogul său)

Atacul recent din mass media împotriva părintelui Arsenie Boca se justifică desigur prin prisma faptului că sfinția sa este unul dintre cei mai importanți martiri ai închisorilor comuniste și unul dintre antiecumeniștii cei mai convinși. Dar se mai justifică și prin împiedicarea cu orice preț de către Patriarhia Română (la presiuni externe) a canonizării sfinților închisorilor comuniste, tergiversată la noi de peste două decenii. Afirmațiile sale consemnate și cele care au circulat prin viu grai, ne demonstrează în mod evident acest lucru. Sunt poate cele mai tranșante și mai critice la adresa ecumenismului, văzut în definitiv ca un copil al masoneriei sau creația acesteia. Un exemplu: ,,NIMIC NU CADE DIN BISERICĂ, NUMAI PUTREGAIUL. ÎNAPOI LA CANOANELE SFINȚILOR PĂRINȚI, LA HOTĂRÂRILE SFINTELOR SINOADE ECUMENICE, ALTFEL LA IAD, CU ARHIEREI, CU PREOȚI, CU TOT! FEREASCĂ DUMNEZEU!” 

Pe blogul Apologeticum (29 septembrie 2010) sunt reproduse câteva mici citate din lucrarea “Mărturii din Țara Făgărașului despre părintele Arsenie Boca”, editura Agaton, 2004 :

,,ECUMENISMUL? Erezia tuturor ereziilor! Căderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apusului. Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxă.”

Sfaturi și îndemnuri ale Părintelui Arsenie:

 • Se vorbește de unirea Bisericilor, deci de ajungere la sobornicitate. La sobornicitatea Bisericii ajung cei ce renunță la confesionalitate… Tendința Papei de a atrage în același staul pe toți creștinii nu se va realiza niciodată. Papa nu va ajunge niciodată la o turmă și un Păstor în staulul Romei, deoarece Biserica are un singur Păstor: Iisus Hristos.
 • Sectarii au provocat o libertate catehetică care-i duce la erezie.
 • Diavolul știe si el Scriptura, însă diavolește, deoarece mintea lui fiind nebună, strâmbă înțelesul oricărui cuvânt, devreme ce el nu stă în adevăr, ci în minciună.”

Cu dragoste întru Hristos, nevrednicul Radu Iacoboaie, 12 august 2014

 

 

 

29 de gânduri despre „RĂSPUNSUL FAȚĂ DE DENIGRATORII PĂRINTELUI MARTIR ARSENIE BOCA A FOST DAT PE BLOGUL SACCSIV – repostare cu adăugiri, Radu Iacoboaie, 14 august 2014

 1. Radu Iacoboaie

  Îmi cer iertare și îmi pare foarte rău că s-au pierdut toate comentariile făcute până acum. Am încercat să repostez acest articol și l-am șters pe cel din urmă. Dar am constatat că s-a șters și cel din față.

  Iată CÂTEVA COMENTARII RECENTE LEGATE DE ACELAȘI SUBIECT DE PE BLOGUL LUI RĂZVAN CODRESCU:

  La 20/8/11 10:55 p.m., Anonymous Fratele Alexandru a spus…
  Arsenie Boca venea dintr-o alta lume romaneasca, care nu trecuse prin troglodeala comunista, o lume in care scoala era scoala si valorile culturale se impleteau firesc cu valorile religioase. El insusi era un om nu doar spiritualizat, dar si foarte cult (facuse Teologia, Artele plastice si Medicina umana), cunostea ce-i dialogul, urbanitatea, cunostea ce-i diversitatea si universalitatea crestinismului de doua mii de ani. Pentru el Ortodoxia era valoarea suprema, dar in nici un caz o cusca in care stai izolat si iti arati coltii. Dumneavoastra aici ii ziceti cu prudenta „saracutului lui Dumnezeu” FRANCISC DIN ASSISI, el avea curajul sa-l picteze in spatiul sacru al unei biserici ortodoxe si sa-i mai si spuna de-a dreptul SFANTUL FRANCISC DE ASSISI…
  Si nu era el un caz izolat. Uitati-va si la cei de la Rugul Aprins, cam din aceeasi generatie: cultura si duhovnicia mergeau mana in mana si nici o paralela spirituala nu era de lepadat, nici o Traditie nu era de dispretuit, chiar daca – sau tocmai pentru ca – Ortodoxia statea mai presus de toate. Nichifor Crainic, Dumitru Staniloae, Arsenie Boca, Andrei Scrima, Nicolae Steinhardt, Valeriu Anania – toti acestia nu seamana in nimic cu ortodocsii complexati si handicapati de azi, care nici carte nu mai stiu, nici performante spirituale nu mai au, nici unitatea crestinatatii in duhul Evangheliilor n-o mai inteleg.
  Eu nu stiu daca la parintele Arsenie Boca a fost vorba in cazul de fata de „clar-vedere”. dar cred ca de „scandal” sau de „curiozitate” nu poate fi vorba decat pentru cine a pierdut masura crestinismului adevarat si sensul iubirii crestine (care e deschidere nelimitata fata de toti si de toate, dupa modelul lui Hristos).

  La 21/8/11 7:28 p.m., Anonymous Maria a spus…
  Doamne ajuta! Am ajuns azi pe blogul dv si m-am oprit la fotografia cu Francisc de Assisi, in fresca de la Bis Draganescu. Toata discutia pe marginea subiectului mi-a amintit de acuzele pe care le-am primit si eu, scriind despre mucenicii copti de la biserica din Alexandria, la 1 ian 2011 (atentatul pus la cale de musulmani; eu am vazut fotografiata crucea imensa de pe cer, facuta din nori mari, la inmormantarea lor). A fost o intreaga tevatura, de ce numesc mucenici niste eretici. Am cerut parerea a doi duhovnici BUNI si raspunsul a fost cam acelasi: numai Dumnezeu stie cine este sfant si cine nu, nu oamenii fac sfintii, Domnul are judecata finala, deasupra noastra. Am primit sfatul sa fiu foarte atenta la gandurile mele, sa incerc sa discern si sa resping gandul rau (pot oare?); sa cer mereu binecuvantarea duhovnicului; sa fiu mai precauta cand scriu despre subiecte posibil controversate, ca sa nu smintesc (vai de cel prin care vine sminteala, intr-adevar!); am primit sfatul sa ma rog la sfintii nostri ortodocsi, de care e chiar plin calendarul (fara sa fie nici acolo trecuti toti), si, indiferent ce cred despre ceea ce gasesc, haladuind prin lume, la limita (atat de sensibila) a ortodoxiei cu celelalte culte/religii…, sa las in seama altora (mai scoliti in materie) discutiile publice. Domnul sa va lumineze si sa va intareasca!

  La 22/8/11 7:33 a.m., Anonymous Gabriela a spus…
  Parintele Arsenie Boca a fost un sfant. Si sfintii cunosc la sfinti. Iar spre deosebire de oamenii destepti, sfintii au loc unii de altii, si in cer, si pe pamant.

  La 29/8/11 4:54 p.m., Blogger Corina Negreanu a spus…
  Domnule Codrescu,
  Nu mi-ati ieșit din grații, nu sunt atît de labilă creștinește (nădăjduiesc asta…) ci poate mai atentă cu mine.După intervențiile mele aici, pe blogul dumneavoastră,am rămas eu cu senzația că vă sunt antipatică dacă nu vă accept toate nuanțele de gîndire și evident m-am retras în tăcere. E drept, poate n-am avut suficientă ,,grație” în opinie nici ,,puterea” argumentelor și nici timpul, știți binecunoscutele cratițe și chemarea lor…, v-a deranjat ,,fronda” mea. Dar vă asigur că vă prețuiesc mult, la fel de mult ca la început, și chiar dacă nu îmi sunteți mentor vă spun acum că am învățat multe de la dumneavoastră pentru care mă simt îndatorată, conștientizîndu-mi nevrednicia de a nu mă atinge de cureaua încălțămintelor dumneavoastră (pentru cei ce nu înțeleg figurativul exprimării mele, mă refer la erudiția domnului Codrescu). Iar dacă v-am greșit, iertați-mă, evident, mizez pe lărgimea capacității dumneavoastră de înțelegere și umanitate.
  Cît despre pictura Părintelui Arsenie, despre care recunosc, am și eu o reținere, însă nu mă aflu defel în tabăra celor care nulizează valoarea ei iconografică, știu de la Prea Sfințitul Daniel Partoșanul că Părintele Arsenie i-a spus personal că a pictat sfinții, pe Maica Domnului și pe Iisus Hristos Domnul așa cum i-a văzut el.Se subînțelege că se referea la revelație. Este posibil ca în norul de martori care privesc Chipul lui Hristos în Slavă să-l fi văzut și pe Francisc de Assisi.Nu era genul de om care să facă lucrurile la nimereală sau din aplecări afective ci, mai degrabă erau rodul și rezultatul unor contemplații profunde. Ortodoxia Părintelui Arsenie nu este una a autosuficienței și a separatismului, aculturală, asocială etc., ci este o cărare vie care ne poartă de vii, numai să vrem fiecare, din Babilon spre Ierusalim, Alexandria, Bizanț… asumîndu-ne cu toții căutările dureroase ale întregii omeniri pentru a întîlnirea rîvnită cu Fiul Omului.
  Cît despre maniera și stilul picturii sale de care ne poticnim, uneori mă gîndesc dacă nu cumva ne-a provocat și aici Părintele Arsenie, pentru a ne arăta capcana a cît de idolatrii putem deveni unei maniere de pictură bisericească cum este cea bizantină(a nu se înțelege că o relativizez ca reprezentare), pentru că mi-e imposibil să cred că nu cunoștea rigoarea canonică iconografică din Erminia bizantină. Dar mă opresc aici pentru că e un subiect mult, mult prea delicat.

  Cu toată considerația, Corina Negreanu

  Apreciază

  Răspunde
  1. Radu Iacoboaie

   Ultimul comentariu pe care l-am trimis pe blogul lui Răzvan Codrescu:

   Domnule Codrescu, aveți o o exprimare și o gândire elevată fără îndoială. Cărțile dumneavoastră sunt o dovadă în plus. Nu înțeleg însă necesitatea unor ironii și a unei tendințe de acceptare a ecumenismului. Sincer, vă displac atât de mult ortodocșii practicanți și trăitori, pentru ,,habotnicia” lor sau stăruința în a sta fermi în Duhul Adevărului fără a face compromisuri de credință precum ECUMENISMUL? Pentru că își doresc mult mântuirea, nu numai a lor personală, ci și a altora din jur, ori chiar a neamului românesc dacă s-ar putea?

   Apreciază

   Răspunde
   1. Radu Iacoboaie

    Din păcate, comentariul nu a fost postat… Domnia sa s-ar fi văzut obligat a-mi răspunde, a-mi da replica și s-ar fi descoperit prea multe lucruri… nu prea la locul lor…

    Apreciază

 2. Radu Iacoboaie

  De ce este atacată memoria postumă a părintelui Arsenie Boca? PENTRU CĂ ERA UN ANTIECUMENIST CONVINS. Iar acest lucru deranjează și împiedică ecumenismul și neocomunismul din România. Iată câteva filme lămuritoare:

  Doamne ajută!

  Doamne ajută!

  Apreciază

  Răspunde
   1. Partizanu

    Nu-i deajuns. Ar trebui facuta o paralela intre PASTORUL tokes si PARINTELE ARSENIE BOCA in contextul PROTOCOALELOR DE LA TORONTO din ’65 parca. Multi nu vad ce se intimpa in jurul lor. DOAMNE AJUTA SI MANTUIRE FRATE.

    Apreciază

   2. raduiacoboaie Autor post

    Pastorul reformat Laszlo Tokes a avut un rol important în declanșarea evenimentelor din decembrie 1989 de la Timișoara. Interesant în biografia lui de pe wikipedia este faptul că a devenit membru al Ordinului Cavalerilor Ioaniți și a primit decorații înalte din partea statului român. Ce legătură ar putea avea cu părintele ortodox Arsenie Boca?

    Apreciază

   3. Partizanu

    Eu nu m-am referit la legatura ci faptul ca sunt doua linii paralele iar planul lor a fost pus la cale de multa vreme. Adica de a urma o singura cale, un singur scop. Un camarad imi atragea atentia ca par. ARSENIE PAPACIOC ar fi zis ca in utima perioada …ca parintele ar fi facut si dres. Eu nu ma rezum la a incrimina ci a intra in pielea calugarului iconar ARSENIE BOCA. Un parinte „stors” de securitate. Am putea sa vedem si atacul imediat in 90 prin YOGA si alte sminteli. Amintesc inca o data toate au fost puse la cale de BAIETII DESTEPTI. Eu ma opresc aici poate ADEVARU va iesi cindva la suprafata. Iar noi inca nu-l cunoastem.

    Apreciază

 3. Fr. Ioan

  Sfantul Arsenie Boca , a fost un mare traitor in SFINTENIE pe pamant.
  Daca el l-a pictat pe Francisc de Asissi, inseamna ca a avut un motiv foarte intemeiat.
  Stau si ma gandesc, oare cine suntem noi [pleava intre ale sfinteniei , sau poate nici atat] sa denigram in prostia nostra , un asemenea mare SFANT,al Romaniei.

  Apreciază

  Răspunde
  1. raduiacoboaie Autor post

   Există milioane de români care îl cinstesc și-l prețuiesc. Ca dovadă, au icoane și iconițe, scrieri ale părintelui etc. Iar sute de mii de români îl pomenesc în rugăciune zilnic, având evlavie la sfinția sa. Așadar, poporul român l-a canonizat de mai multă vreme în inima lui. Multe minuni s-au făcut și în timpul vieții sale, dar și după trecerea la cele veșnice. Și totuși Sfântul Sinod, dominat de Patriarh, nu s-a pronunțat încă în privința canonizării lui oficiale. Pentru că părintele era ferm ANTIECUMENIST ȘI ANTICOMUNIST, și a trecut prin închisorile comuniste…

   Apreciază

   Răspunde
   1. raduiacoboaie Autor post

    Românii au simțit că este sfânt. Zeci de mii de români au primit un ajutor spiritual sau vindecare de boli trupești și sufletești prin sfântul părinte Arsenie Boca. Iar ca să-i contești sfințenia, trebuie să fii tu însuți un sfânt și în al doilea rând, trebuie să prezinți dovezi de netăgăduit, argumente zdrobitoare, pentru a nu păcătui prin OSÂNDIREA SAU JUDECAREA ALTUIA. Numai Dumnezeu are dreptul de a judeca și tot El știe cine este sfânt și cine nu e. Sunt mulți sfinți pe care lumea nu îi știe, dar Dumnezeu îi cunoaște foarte bine, fiind Atotștiutor și Înțelepciunea desăvârșită.

    Apreciază

 4. Fr. Ioan

  Frate Iacoboaie, trebuie sa i-ti spun de la inceput; sunt romano -catolic, caci prin acest cult , L-am gasit pe MANTUITORUL HRISTOS.,altfel as fi fost poate un a-l doilea bercea mondialul.
  Sunt botezat ortodox si i-i iubesc pe fratii ortodocsi. Simt ca in viitor voi devenii ortodox, dar inca nu stiu ziua .
  Cu DUMNEZEU inainte.

  Apreciază

  Răspunde
  1. raduiacoboaie Autor post

   Nu mă numi frate dacă nu ești încă ortodox. Deocamdată suntem doar oameni având chipul lui Dumnezeu… Trebuie să dobândim și asemănarea cu El ca să ne putem numi frați întru Hristos…
   Ortodoxia nu este o simplă religie printre religii. Este UN MOD DE VIAȚĂ, AVÂND CA MODEL SUPREM PE MÂNTUITORUL IISUS HRISTOS. Ce părere aveți atunci de Francisc de Assisi, la modul cel mai sincer cu putință?…

   Apreciază

   Răspunde
 5. Radu Iacoboaie

  PE Bdi2’s Blog PUTEM CITI ACEEAȘI MĂRTURISIRE DE CREDINȚĂ ORTODOXĂ:

  bdi2 says: noiembrie 30, 2010 la 11:43 am

  O minune in care Dumnezeu a lucrat prin colaborarea dintre Sf Serafim de Sarov si Sf Francisc de Assisi:
  Era o femeie care se ruga foarte mult pt a primi har si era catolica. Si se ruga foarte mult Sfantului Francisc sa primeasca Har. Sf Francisc de Assisi este catolic.
  Iar intr-o zi, in timpul rugaciuni, a venit Sf. Francisc la ea cu un batranel in dreapta lui, in haina alba si cu spatele putin curbat, si i-a zis:
  “La Biserica lui sa mergi si vei dobandi Harul.”
  Si ea nu stia cine e batranelul. Si se tot intreba cine este.
  Dupa un timp si-a angajat niste muncitori rusi ( ea era din Italia si era bogata) si mergand in camera unuia dintre muncitori a vazut iconita batranelului imbracat in alb la candela .
  L-a intrebat pe slujitor si acela i-a zis ca e Sfantul Serafim de Sarov.
  Astfel, s-a facut ortodoxa si a trimis minunea la manastirea Sf. Serafim.
  Iar Sfantul Fracisc e singurul sfant catolic care a convertit un om la ortodoxie.
  Iar acolo [la Biserica Draganescu / pictata de Parintele Boca] este desenat ca sa marturiseasca despre minune si despre adevarata credinta…

  V. si:
  http://bdi2.wordpress.com/2010/11/27/parintele-arsenie-boca-28-noiembrie-1989-ziua-nasterii-sale-in-rai-ca-sfant/

  RESTUL PUTEȚI CITI AICI: http://bdi2.wordpress.com/2010/11/08/sf-serafim-de-sarov-scopul-vietii-crestine/

  Apreciază

  Răspunde
 6. Radu Iacoboaie

  Pe blogul ortodoxiacatholica (Ortodoxia este universala(catholica) ! Site al preotului Matei Vulcanescu) a fost postat pe 28 noiembrie 2012 articolul ,,Parintele Arsenie Boca, sfant sau inselat? Nu pronunt o sentina, ci doar ridic cateva intrebari, pentru care, daca parintele Arsenie ar fi sfant, nu ar avea de ce sa se supere, fiind vorba de Dreapta Credinta, iar nu de cautarea nodului in papura”
  Unii denigratori ai părintelui Arsenie Boca, precum Muritor, AndreiD i-am regăsit și pe blogul preotului Matei Vulcănescu cu care am mai polemizat pe tema cipurilor. Sunt curios dacă următorul comentariu pe care l-am trimis în această seară va apărea acolo:

  Atâtea comentarii care nu au făcut decât să sporească și mai mult ,,controversa” despre sfințenia părintelui Arsenie Boca și a cărei substrat este ÎMPIEDICAREA CANONIZĂRII SFINȚILOR ÎNCHISORILOR COMUNISTE! Să atace tocmai pe unul dintre marii sfinți români și martiri, încă necanonizat de BOR…
  Vă invit să citiți ultimul articol de pe blogul meu RĂSPUNSUL FAȚĂ DE DENIGRATORII PĂRINTELUI ARSENIE BOCA A FOST DAT PE BLOGUL SACCSIV – repostare cu adăugiri, Radu Iacoboaie, 14 august 2014

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
  1. Un om care iubește dreptatea

   Fenomenul Prislop, unic în spațiul ortodox românesc și nu numai, tinde să capete un caracter de masă. A căpătat deja un caracter de masă.
   De acolo de sus, Părintele Arsenie Boca face o lucrare tainică colosală, cea de trezire a neamului românesc, de trezire a conștiințelor. Este o lucrare la scara unui neam întreg, pentru că pe la Mânăstirea Prislop în 23 de ani au trecut câteva milioane de oameni și multe alte milioane vor mai trece în anii ce vor veni.
   Însă satana nu doarme. Masonii care conduc azi Instituția BOR, în frunte cu masonul Ciobotea, nu puteau să nu observe aceste lucruri. Ei caută acum să arunce cu noroi în Sfântul Ardealului. Cică ar fi fost un înșelat și un eretic, iar minunile sale ar fi fost făcute cu puterea celui rău.
   Și lucrarea dirijată din Dealul patriarhiei decurge în stilul porcesc, securist și comunist bine cunoscut al minciunii și dezinformării și al cozilor de topor infiltrate în blogosfera ortodoxă.
   Și una dintre aceste cozi de topor este șarpele în sutană, popa Matei Vulcănescu – http://ortodoxiacatholica.wordpress.com/
   Ia uitați aici ce mizerii debitează la adresa Părintelui Arsenie Boca:
   http://ortodoxiacatholica.wordpress.com/2012/12/02/o-scrisoare-de-bun-simt-pe-care-am-primit-o-in-legatura-cu-parintele-arsenie-boca/

   http://ortodoxiacatholica.wordpress.com/2012/11/28/parintele-arsenie-boca-sfant-sau-inselat-nu-vreau-sa-pronunt-o-sentina-ci-dor-ridic-cateva-intrebari-pentru-care-daca-parintele-arsenie-ar-fi-sfant-nu-ar-avea-de-ce-sa-se-supere-e-vorba-de-dreap/
   Și stilul acestui popă este unul de-a dreptul porcesc. Ia să vedem ce zice el: „Daca admitem ca parintele Arsenie Boca este inselat, inseamna ca minunile care se lucreaza la mormantul sau la chilia lui sunt de fapt lucrari demonice ale aceluiasi demon care l-ar fi inspirat in viata.”
   Și asta nu este tot. Dacă facem comparația între elucubrațiile debitate la adresele de mai sus de către îndrăcitul popă Matei Vulcănescu și porcăriile debitate la adresa Părintelui Arsenie Boca la adresa http://apologeticum.wordpress.com/2011/11/28/parintele-arsenie-boca-la-22-de-ani-de-la-trecerea-in-cetele-sfintilor-video-minuni-savarsite-in-timpul-vietii/ de către un jeg ce-și zice pr. Timotei, vedem că sunt identice.
   Popa Matei Vulcănescu este una și aceeași persoană cu popa Timotei, cel care intoxica paginile creștine.
   Fac un apel către toate blogurile creștine să ia atitudine împotriva acestui șarpe în sutană Matei Vulcănescu și să taie toate link-urile către spurcata lui pagină http://ortodoxiacatholica.wordpress.com/
   Cică el popa Vulcănescu apără Ortodoxia. Și de cine o apără el? O apără de Părintele Arsenie Boca. Se prăpădesc chiar și diavolii de râs.
   În numele Sfântului Părinte Arsenie Boca să avem curajul să luam atitudine împotriva îndrăciților și prea îndrăciților care stăpânesc azi Instituția Bisericii.
   Pentru demnitatea și renașterea neamului românesc.

   Apreciază

   Răspunde
   1. Radu Iacoboaie

    Mulțumesc pentru comentariul făcut. Mă bucur că ai luat ATITUDINE. Acesta este în definitiv chiar un blog ortodox DE ATITUDINE ANTIECUMENISM – ANTICOMUNISM – ANTIGLOBALIZARE… Ai nimerit unde trebuia. Părerea mea. Doamne ajută!

    Apreciază

 7. Radu Iacoboaie

  PUTEM CITI PE
  Bdi2’s Blog – Parintele Arsenie Boca: + 28 noiembrie 1989 = ziua nasterii sale in Rai ca Sfant
  Posted on noiembrie 27, 2010

  “In biserica de la Draganescu, pe drept cuvant numita Capela Sixtina a Ortodoxiei sunt pictati sfintii asa cum i-a vazut parintele Arsenie Boca. In marginea din dreapta a picturii respective, in rand cu sfintii ortodocsi, este pictat [cu aureola de sfant] Sfantul Francisc de Assisi, sfant catolic care in timpul vietii a vrut sa posteasca dupa modelul ortodox, dar Papa nu l-a lasat.”

  “Un exemplu foarte „concret“ îl găsim la [Biserica] Drăgănescu. În partea stângă a naosului, spre final, putem citi cuvintele: Extra Ecclesia Nulla Sallus (Sf. Ciprian, De unitate Ecclesiae, cap. IV). Imediat jos sunt reprezentate bisericile Sf. Sofia din Constantinopol şi Sf. Petru din Roma – împreună! Cele două biserici se alătură, formând un corp comun, iar în semicerc deasupra lor este scris: „Cred întru una sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică“. Este un apel simbolic la unitatea de credinţă a Bisericii din timpul Sinoadelor Ecumenice. Iată un motiv în plus pentru care pictura Părintelui Arsenie poate fi numită profetică.

  Desigur, îmbinarea subtilă a tradiţiei bizantine cu elemente ale tradiţiei apusene poate lăsa loc la interpretări mai mult sau mai puţin legitime în raport cu ceea ce a dorit „cu adevărat“ Părintele să exprime prin pictura sa. Cert este că în cazul de faţă apelul la unitatea Bisericii este unul tulburător de actual. Într-o formulare memorabilă (consemnată de ucenicii din Ţara Făgăraşului), Părintele Arsenie ar fi spus că „Ortodoxia şi Catolicismul sunt două strane ale aceleiaşi Biserici“14. Cu menţiunea, poate, că Ortodoxia este strana „din dreapta“… “

  http://www.lumeacredintei.com/sct_6/c_1/yy_2007/art_277/privirea_veniciei_pictura_printelui_arsenie_boca.htm

  http://fundatiaarsenieboca.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=100%3Aprofetia-pictata-a-parintelui-arsenie-boca&catid=26%3Aarticole&Itemid=92

  http://fundatiaarsenieboca.ro/index.php?option=com_content&view=category&id=26:articole&Itemid=92&layout=default

  Apreciază

  Răspunde
  1. Radu Iacoboaie

   COMENTARIU TRIMIS DE MINE PE BLOGUL DE MAI SUS:

   Fragmentul ,,Se zice ca: Parintele Arsenie Boca fiind intrebat odata daca este bine sa cinstim sfintii catolici, el a dat de inteles ca este bine sa-i cinstim, dar sa nu-i uitam pe ai nostri.
   O minune in care Dumnezeu a lucrat prin colaborarea dintre Sf Serafim de Sarov si Sf Francisc de Assisi:…” apare în sursa: http://www.lumeacredintei.com/sct_6/c_1/yy_2007/art_277/privirea_veniciei_pictura_printelui_arsenie_boca.htm

   Revista Lumea credinței nu este de încredere, fiind patronată de Răzvan Bucuroiu. În al doilea rând, textul este ambiguu, lasă portițe de interpretare în cheie ecumenistă. Ori se știe lucrul acesta, că părintele Arsenie Boca era ferm antiecumenist. Așadar nu ar fi putut face astfel de afirmații, care servesc ecumenismul. Urmează apoi istorioara reală povestită de părintele în scrisoarea trimisă măicuțelor din mănăstirea Diveevo, de lângă Sarov…

   Apreciază

   Răspunde
 8. Radu Iacoboaie

  PE BLOGUL VLAD HERMAN – sâmbătă, 23 august 2014, PUTEM CITI:
  Supozitie incredibila: Parintele Arsenie Boca a fost schingiuit pe cruce de comunisti, in padurile din Sinaia
  Potrivit marturiei preotului Petru Vamvulescu, in cartea „Viata lui Arsenie Boca – Fapte inedite”, Parintele Arsenie Boca a fost rastignit pe cruce de comunisti inainte de a pleca la Domnul, in padurile din Sinaia…

  Apreciază

  Răspunde
 9. Radu Iacoboaie

  DE PE BLOGUL LUI VLAD HERMAN

  Adevărul ascuns despre moartea Părintelui Arsenie Boca: Iradierea, răstignirea, dezgroparea şi buna mireasmă
  Arătarea Părintelui Justin Pârvu la mormântul său plin de viaţă
  A apărut revista ATITUDINI, nr. 35, închinată mucenicului Mircea Vulcănescu
  Sfintii Inchisorilor, evocati intr-o noua carte

  Adevărul ascuns despre moartea Părintelui Arsenie Boca: Iradierea, răstignirea, dezgroparea şi buna mireasmă

  Posted: 25 Aug 2014 11:06 AM PDT
  În cele ce urmează, un fragment din cartea “Viaţa lui Arsenie Boca, fapte inedite”, scrisă de preotul Petru Vamvulescu. Menţionez că l-am sunat pe preotul Petru în seara zilei de luni, 25 august 2014, pentru a-mi confirma cele relatate în carte. Răspunsurile au fost întocmai ca în aceasta. (Vlad Herman)

  “El nu a murit numai din cauză că a fost iradiat, în toamna anului 1989. Vreau să fac o noua descoperire de care am fost înştiinţat: văzând că Părintele Arsenie s-a ridicat din moarte (n. r. adică şi-a revenit după iradiere, cel puţin parţial, conform spuselor preotului Vamvulescu), i-au dat ultima lovitură fatală (n. r. comuniştii). A fost dus în pădurea de brazi de la Sinaia şi răstignit. I-au înfricoşat (n. r. tot comuniştii) şi pe cei ce au aflat, ca să nu spună adevărul, şi s-a lăţit minciuna aceasta, că Părintele Arsenie a murit nu muceniceşte, ci de boală.

  Trebuie să nu ascundem un alt lucru cutremurător: Părintele Arsenie a fost scos de trei ori din mormânt. Prima dată, la trei zile de la îngropare, fiindu-le frică la securişti să nu învieze, cum îi era frică lui Irod. A doua oară l-au scos după un an, fără explicaţii, iar a treia oară acum vreo şase ani. Atunci a ieşit un izvor de apă din mormântul Părintelui Arsenie, care n-a putut fi oprit. Atunci s-a scos apă din mormânt cu găleţile şi s-a adunat în butoaie.

  Capacul de sicriu a fost găsit dat într-o parte, iar oasele pline cu apă şi noroi. Au fost spălate şi aşezate într-un sicriu nou, din stejar. Am sărutat sfintele oase şi mai ales capul, care era înmiresmat”.

  Arătarea Părintelui Justin Pârvu la mormântul său plin de viaţă

  Posted: 25 Aug 2014 10:05 AM PDT
  Mesaj primit de la profesorul Corneliu Gheorghiţă din Piatra Neamţ, un apropiat al Părintelui Justin Pârvu

  Joi, 21 august 2014, am simţit o dorinţă puternică de a mă închina la mormântul Părintelui Justin. Când am ajuns la doi metri de mormânt, venind dinspre poarta din stânga, mi-am ridicat privirea şi l-am văzut pe Părintele stând în picioare, îmbrăcat în haine monahale şi cu privirea zâmbitoare şi plină de bunătate (binecunoscută credincioşilor).

  El se afla puţin dincolo de mormânt, iar după câteva secunde mi-am plecat privirea şi când mi-am ridicat-o, chipul Părintelui nu mai era. Am rămas cu bucuria revederii în suflet.

  Text si foto: Vlad Herman

  A apărut revista ATITUDINI, nr. 35, închinată mucenicului Mircea Vulcănescu

  Posted: 25 Aug 2014 10:03 AM PDT

  Atitudini_nr. 35_coperta_2

  Sfintii Inchisorilor, evocati intr-o noua carte

  Posted: 25 Aug 2014 01:09 AM PDT
  La Editura Meteor Press din Bucuresti a aparut cartea “Sfintii Inchisorilor, stalpi ai Ortodoxiei si Neamului Romanesc – Marturii. Minuni“, coordonata de jurnalistul baimarean Vlad Herman.
  In prima parte a volumului sunt evocate, printre altele, cateva personalitati care au marcat istoria recenta prin jertfa lor in inchisorile comuniste: Justin Parvu, Valeriu Gafencu, Arsenie Boca, Gheorghe Calciu, Ioan Ianolide.
  In al doilea capitol se regasesc mai multe minuni produse in ultimii ani datorita mucenicilor din Aiud, unele dintre ele avandu-i in centru pe cativa maramureseni.Volumul poate fi achizitionat online sau din librarii, la pretul de 12 lei.
  http://www.ZiarMM.ro

  Apreciază

  Răspunde
 10. Mihael Marius

  http://www.petitieonline.com/pictura_lui_arseie_boca_de_la_draganescu_este_anti-ecumenista#form – Pictura de la Draganescu se voia cica avertisment impotriva ecumenismului si a unirii. Parintele Nicolae Streza consemneaza in cartea sa „Mărturii despre Părintele Arsenie”, pag. 325, ca Arsenie Boca i-a declarat ca scopul picturii este tocmai de a avertiza contra acestui „sinod” (sa nu fie), prin pictarea inselatului (conform Sf. Ignatie Brancianinov) Francisc, a personajului/staretului Zosima si a altora la fel de dubiosi / contoversati / inselati: <>. NU sunt de acord cu citarea incompleta din carte prin omiterea pasajului despre pictura ca dovada a antiecumenismului, reiesind inselarea ca ar fi ecumenista. Consecintele „minime” sunt aparitia de ICOANE CU ERETICII PICTATI LA ACEL „sinod” de unire (sa nu fie), HULA CUM CA SFINTII GRESESC (caci arsenie boca nu poate gresi) SI CA ERA SFANT FRANCISC (judecand dupa aureola pusa in batjocura sau din batjocura necuratului) sau alti neortodocsi.Consecinta maxima este cea impotriva carei AVERTIZAM: NU faceti exact ceea ce pictura va averizeaza sa nu faceti – UNIREA (sa nu fie).

  Apreciază

  Răspunde
 11. ileana

  Vad ca toata lumea se fereste sa spuna ca a fost legionar, in vremea comunismului BOR a impus legionarilor lupta impotriva comunismilui si cautarea de adepti in mediul rural. Nu vad ce ers rau, toata lumea a luptat intrun fel sau altul impotriva vomunismilui. Mai exista problems violentelor legionarilor. Calugatul Assisi a fost pictat ls Draganescu cu aura din simpatie, multe lucruri din miscarea ordinului franciscanilor se aseamana cu ale legionarilor. Este posibil la un moment dat cele doua curente sa-si fi dat mainile in lupta impotriva comunismului.

  Apreciază

  Răspunde
 12. Pingback: 28 NOIEMBRIE, ZIUA DE CINSTIRE A UNUI SFÂNT APRIG PRIGONIT DE CĂTRE FOSTA SECURITATE COMUNISTĂ ŞI ÎNCĂ NECANONIZAT DE CĂTRE SF. SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE: PĂRINTELE ARSENIE BOCA… | MIȘCAREA PENTRU APĂRAREA ORTODOXIEI ȘI A ROMÂN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s