TEMA EMISIUNII – UNII ÎNTREABĂ, ALȚII RĂSPUND (Miercuri, 17 mai 2017): SĂ FACEM DIN ROMÂNIA UN RUG APRINS ÎNTRU HRISTOS! CUM SĂ FIM: TRĂITORI SAU FORMALIŞTI?…

  

             Emisiunea UNII ÎNTREABĂ, ALȚII RĂSPUND este o emisiune interactivă prin intermediul mesajelor trimise la rubrica comentarii. Aici noi nu doar comunicăm, ci dorim să ÎNVĂȚĂM UNII DE LA ALȚII…

            Rețineți că puteți trimite întrebări sau comentarii chiar AICI şi ORICÂND DORIȚI la această postare la rubrica comentarii. Emisiune maraton 24 din 24 de ore… Nu vă grăbește nimeni.

           Tema dezbaterii libere din această zi este SĂ FACEM DIN ROMÂNIA UN RUG APRINS ÎNTRU HRISTOS! CUM SĂ FIM: TRĂITORI SAU FORMALIŞTI?…

           Vă așteptăm cu mare drag.

25 de gânduri despre „TEMA EMISIUNII – UNII ÎNTREABĂ, ALȚII RĂSPUND (Miercuri, 17 mai 2017): SĂ FACEM DIN ROMÂNIA UN RUG APRINS ÎNTRU HRISTOS! CUM SĂ FIM: TRĂITORI SAU FORMALIŞTI?…

      1. Radu Iacoboaie Autor post

        MEMBRI MARCANȚI AI RUGULUI APRINS

        ,,… Câţiva ani mai târziu, în noaptea de 13 spre 14 iunie 1958, toţi membrii marcanţi ai ,,Rugului Aprins” între care Părintele Dumitru Stăniloae, Arhimandriţii Sofian Boghiu, Roman Braga, Benedict Ghiuş, Felix Dubneac, Ieromonahul Adrian Făgeţeanu, Dr. Gh. Dabija, V. Voiculescu şi alţii, vor fi arestaţi, sub numele de ,,lotul Teodorescu Alex. şi alţii”, judecaţi foarte sumar şi condamnaţi pe motive de ,,uneltire contra ordinii sociale” sau ,,înaltă trădare”[2].”

        http://revistateologica.ro/vechi/articol.php?r=33&a=3504

        Apreciază

  1. Teo Rose

    ÎN LUMEA ACEASTA, ATÂT DE FRĂMÂNTATA ȘI AFECTATĂ, SĂ FIM CU ADEVĂRAT CREȘTINI -ORTODOCȘI, SĂ PĂSTRĂM ȘI SĂ RESPECTAM ÎNVĂȚĂTURA DE CREDINȚĂ AȘA CUM A FOST PREDICATA DE MÂNTUITORUL, SĂ FIM CU ADEVĂRAT FII ȘI FIICE AI LUI DUMNEZEU.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
    1. nisof

      „SÃ FIM CU ADEVÃRAT CRESTINI-ORTODOCSI”, PE DE ALTÃ PARTE MUSULMANI INVADEAZÃ CU MILIOANELE EUROPA SI DISTRUG BISERICILE!!! ASTA E BUNÃ!!!

      Apreciază

      Răspunde
  2. Mihaela Negoita

    Cine a ajuns la o asemenea măsură, are şi multă smerenie. Iar dacă are smerenie, are şi iubire multă faţă de Dumnezeu.
    O asemenea pocăinţă, este rară în zilele noastre…
    Mulţi trăiesc, ca şi cum nu s-ar mai duce din această lume…
    O stare de pocăinţă ca aceasta, o avea şi sf. Siluan Athonitul. Adâncă smerenie…
    Trăia fiecare zi, ca şi cum ar fi fost ultima…
    Sf.Siluan, este doar un exemplu, de trăire autentică.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
  3. Teo Rose

    RUGUL APRINS AL CREDINȚEI ESTE, NU SĂ TE MULȚUMEȘTI CU ROSTIREA ADEVĂRULUI DESPRE DUMNEZEU, CI SĂ INTRI CU ADEVĂRAT ÎN VIAȚA LUI ȘI SĂ FII ATINS DE HARUL SĂU.
    PRIN ACEST RUG PURIFICATOR,OAMENII ÎȘI POT DESCHIDE INIMILE LUI DUMNEZEU ÎN RUGĂCIUNE ȘI ÎȘI VINDECA RĂNILE PĂCATELOR.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
      1. Mihaela Negoita

        Nucleul gruparii Rugul Aprins, are ca membri mulţi cărturari :
        Monahul Daniil-Sandu Tudor, întemeietorul grupului,
        Benedict Ghius, Dumitru Staniloae, Alexandru („Codin”) Mironescu, Paul Sterian, Vasile Voiculescu, Nichifor Crainic, Paul Constantinescu, Constantin Joja, Alexandru Elian, Antonie Plamadeala, Nicolae Bordasiu, Petroniu Tanase, Vasile Vasilache, Adrian Fageteanu, Grigorie Babus, Bartolomeu Valeriu Anania, Sofian Boghiu, Arsenie Papacioc, Roman Braga, Felix Dubneac, Andre Scrima, Ion Marin Sadoveanu, Anton Dumitriu, Gheorghe Dabija si multi altii.
        Nu este asadar deloc intamplator daca Mitropolitul de pie memorie Antonie Plamadeala compara Antimul cu rolul jucat in Rusia de Manastirea Optina, unde si-au facut ucenicia duhovniceasca personalitati de talia lui Dostoievski, Leontiev sau Gogol.

        Apreciat de 1 persoană

  4. Mihaela Negoita

    Intalnirile Mişcării Rugul Aprins aveau loc la Manastirea Antim ,in mod obisnuit joi seara, fie in biblioteca, fie in pridvorul manastirii, si erau prezidate de catre staretul de atunci al manastirii, in persoana Preacuviosului Parinte Arhimandrit Vasile Vasilache. Se citeau piese literare (comentate apoi dintr-o perspectiva teologica), texte scripturistice, patristice si filosofice, sau erau dezbatute chestiuni diverse din actualitatea imediata, culturala, economica si sociala. Ceva mai tarziu, grupul s-a imbogatit cu cativa artisti plastici cum ar fi: Eremia Profeta, Marc Constantinescu, Olga Greceanu, precum si cu muzicieni ca Paul Constantinescu sau Protosinghelul Veniamin Gavrilovici, dirijorul si conducatorul corului manastirii. In plus, Antimul devenise un loc unde se puteau sustine conferinte pe subiecte variate si teme diverse, in special de apologetica, ascetica si mistica ortodoxa, in cadrul carora se urmarea in principal evaluarea, dintr-un punct de vedere crestin a mai multor segmente ale vietii, cautandu-se solutii de traire in mijlocul lumii, insa la nivelul exigentelor unei ortodoxii autentice. Cateva dintre subiectele abordate cu predilectie erau: Isihasmul, Iisus-Logosul intrupat, Pacatul originar, Scena si altarul, Rugaciunea Inimii, Exegeza smochinului neroditor si blestemat. Totodata, participantii mai meditau si asupra unor medalioane ale marilor mistici ai Filocaliei. Dupa sosirea ieromonahului Ioan Kulighin, intalnirile au castigat in profunzime si in ceea ce tine de implicarea spirituala ori duhovniceasca. Parinte – Duhovnic format la schitul Optina-Pustina, de langa Moscova, Parintele Ioan Kulighin se stabileste la Manastirea Antim in anul 1945, atras aici de stirile pe care le-a primit cu referire la preocuparile grupului de intelectuali.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
    1. Mihaela Negoita

      Serviciile secrete comuniste, proaspat constituite in Romania, au inceput sa se preocupe de activitatea religioasa inca din anul 1948. Astfel, in 10 noiembrie 1948 se finalizeaza un material informativ ce continea inventarul asezamintelor monahale si un recensamant al calugarilor vietuitori si traitori pe teritoriul Romaniei. Raportul nu este decat un act preliminar al unei operatiuni mai ample de monitorizare, supraveghere si obstructionare a activitatii tuturor organizatiilor religioase din tara, dar mai ales a manastirilor, considerate de catre autoritati „fie locuri de gazduire ale elementelor legionare sau din rezistenta, fie depozite clandestine de munitii”. Intr-adevar, in anii 1947-1948, unele organizatii anticomuniste si-au gasit suport si sprijin in biserici, manastiri ori schituri, ceea ce ne face sa credem ca, cel putin intr-o faza initiala, actiunea represiva nu lovea decat indirect asezamintele respective. De pilda, stareta Veronica Gurau si duhovnicul Ioan Iovan, de la Manastirea Vladimiresti, judetul Galati, au fost arestati in anul 1955 tocmai pentru vina de a fi oferit sprijin unor luptatori din rezistenta anticomunista. Datorita sprijinului pe care populatia din zona l-a acordat obstii monahale, aceasta actiune represiva nu a putut fi incheiata decat abia in luna februarie anul 1956, prin evacuarea fortata a asezamantului, cu ajutorul a nu mai putin de 220 de ofiteri M.A.I. inarmati pana-n dinti cu pistoale-mitraliera.

      Apreciat de 1 persoană

      Răspunde
      1. Mihaela Negoita

        Despre desfiintarea miscarii spirituale a „Rugului Aprins”
        Represiunea impotriva „Rugului Aprins” va fi declansata in noaptea de 13 spre 14 iunie anul 1958, cand ieroschimonahul Daniil – Sandu Tudor este arestat din nou, impreuna cu Alexandru Mironescu si cu fiul acestuia, Serban. Tot atunci sunt arestati si majoritatea celorlalti fosti membri ai „Rugului Aprins”, intre care teologul Dumitru Staniloae, arhimandritii Sofian Boghiu, Roman Braga, Benedict Ghius, Felix Dubneac, ieromonahul Adrian Fageteanu, doctorul Gheorghe Dabija, poetul Vasile Voiculescu si multi altii. Acestia vor fi inclusi in ceea ce in arhivele Securitatii a ramas sub numele de „Lotul Teodorescu Alexandru si altii” (Alexandru Teodorescu era numele de buletin al lui Sandu Tudor), urmarirea penala efectuaadu-se conform articolului 196 CPP, pentru infractiunea de „uneltire contra ordinii sociale”. Vor fi judecati cu totii intr-un proces absolut formal, desfasurat cu usile inchise. Chiar daca initial toti membrii grupului au fost acuzati de „uneltire contra ordinii sociale”, monoahii Daniil – Sandu Tudor, Adrian Fageteanu si Arsenie Papacioc au fost condamnati pentru „inalta tradare”, pe baza art. 193/1 din Codul Penal. Ceilalti au fost condamnati conform art. 209 pct. 1 din Codul Penal, pentru „activitate criminala impotriva clasei muncitoare si a reformelor sociale”, articol pe baza caruia au fost condamnati deja zeci de mii de oameni. Ieroschimonahul Daniil – Sandu Tudor a murit in temnita. Ultima oara a fost vazut prin anul 1960 in penitenciarul de la Aiud, grav bolnav. Nu se cunosc cu precizie nici data mortii (ce va fi survenit, cel mai probabil, prin noiembrie 1962), nici locul unde va fi fost inmormantat. In orice caz, majoritatea cunoscutilor sai sustin si afirma ca a avut parte de o moarte mucenicească şi martirică.

        Apreciat de 1 persoană

  5. Teo Rose

    NICOLAE BORDAȘIU,UNUL DINTRE PUTINII SUPRAVIEȚUITORI AI GRUPĂRII, NE SPUNEA CE ESTE RUGĂCIUNEA INIMII SAU RUGĂCIUNEA LUI IISUS :
    ,, RUGĂCIUNEA INIMII ESTE UN MOD DE A PRACTICA RUGĂCIUNEA LUI IISUS, SPUNÂND CUVINTELE PE CARE VAMEȘUL DIN PILDA MÂNTUITORULUI LE-A ROSTIT :DOAMNE, MILOSTIV FII MIE, PĂCĂTOSUL! ACUM DEVENIND CREȘTINI ROSTIM:DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU, MILUIEȘTE-MĂ PE MINE PĂCĂTOSUL!…. ROSTIND NEÎNCETAT PÂNĂ CE ÎNTREAGA MINTE ESTE GOLITĂ DE PATIMI ȘI INUNDATĂ DE BUCURIA RUGĂCIUNII INIMII… „

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
  6. Teo Rose

    RUGUL APRINS A CREAT OAMENI ȘI DESTINE CE NU VOR DISPĂREA NICIODATĂ ȘI A RĂMAS O MIȘCARE DE ADÂNCĂ CREDINȚA ORTODOXA,CE VA DĂINUI PURUREA, ATÂT CÂT VĂ EXISTA CREȘTINISMUL ÎN VIAȚĂ.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde

Lasă un comentariu