TEMA EMISIUNII DE AZI – UNII ÎNTREABĂ, ALȚII RĂSPUND (Vineri, 26 mai 2017): CUM LUPTĂM NOI ÎMPOTRIVA DEPRESIEI ÎN ERA TEHNOLOGIEI?…

  

           Emisiunea UNII ÎNTREABĂ, ALȚII RĂSPUND este o emisiune interactivă prin intermediul mesajelor trimise la rubrica comentarii. Aici noi nu doar comunicăm, ci dorim să ÎNVĂȚĂM UNII DE LA ALȚII…

           Rețineți că puteți trimite întrebări sau comentarii chiar AICI şi ORICÂND DORIȚI la această postare la rubrica comentarii. Emisiune maraton 24 din 24 de ore… Nu vă grăbește nimeni.

          Tema dezbaterii libere din această zi: CUM LUPTĂM NOI ÎMPOTRIVA DEPRESIEI ÎN ERA TEHNOLOGIEI?…

Publicitate

23 de gânduri despre „TEMA EMISIUNII DE AZI – UNII ÎNTREABĂ, ALȚII RĂSPUND (Vineri, 26 mai 2017): CUM LUPTĂM NOI ÎMPOTRIVA DEPRESIEI ÎN ERA TEHNOLOGIEI?…

 1. Radu Iacoboaie Autor post

  HAIDEȚI SĂ IDENTIFICĂM CÂT MAI MULTE REMEDII PRIN CARE PUTEM LUPTA ÎMPOTRIVA DEPRESIEI ŞI PENTRU A-l AJUTA ŞI NOI PE ALȚII…

  – SĂ ASCULTĂM MUZICĂ FRUMOASĂ LA UN VOLUM MODERAT;

  – O PLIMBARE FRUMOASĂ ÎN NATURĂ CU CINEVA APROPIAT;

  – IDENTIFICAREA CAUZELOR DEPRESIEI ŞI ELIMINAREA LOR…

  Apreciază

  Răspunde
 2. Mihaela Negoita

  Afară de plimbarea în aer liber, pt.oxigenarea creierului, a ascultării muzicii, a comunicării, mai presus de toate, este nevoie de RUGĂCIUNE FIERBINTE, MAI ALES LA MAICA DOMNULUI. Apoi, câte ceva de făcut, pt. a nu rămâne iar pe gânduri. Am uitat să spun că SPOVEDANIA şi IMPĂRTĂŞANIA, au un rol extrem de important…

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 3. Mihaela Negoita

  ”Biserica priveste bolile psihice ca pe una dintre manifestarile vatamarii generate de catre pacat a naturii umane.Distingand in structura personalitatii nivelurile duhovnicesc, sufletesc si trupesc de organizare, Sfintii Parinti faceau distinctie intre bolile dezvoltate de la natura si cele provocate de lucrarea demonica sau de patimile care l-au inrobit pe om”.
  Depresia nevrotica este la baza sa duhovniceasca o stare psihopatologica ce s-a dezvoltat in urma patimilor trandavirii si intristarii, „care l-au inrobit pe om”— iar orice patima este „atatata”si mai mult de catre draci, care afla in sanul lor adapost.
  Stiinta cunoaste multe lucruri despre aparitia tulburarilor depresive, insain mediul savant nu se accepta sa se vorbeasca despre pacat, desi cauza multor forme de depresie este tocmai el,fapt despre care dau marturie Sfintii Parinti intreaga experienta ascetica a Ortodoxiei.
  Cu mult inainte de observatiile stiintifice psihiatrice privitoare la provenienta depresiei nevrotice, Sfintii Parinti au descris foarte exact aceasta boala sufleteasca, numind-o „patimi pacatoase ale trandavirii si intristarii”– asa incat in acest cazdiagnosticului medical ii corespunde un „diagnostic” duhovnicesc.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 4. Mihaela Negoita

  Depresia este un semnal sui generis al sufletului, prin care acesta isi arata starea nenorocita – insa nu plans petru pacate, ci chin al sufletului nepocait,caruia demonii ii soptesc:„Totul merge prost, n-ai de ce sa mai tragi nadejde…”
  Nevroza depresiva incepe cel mai adesea din pricina problemelor de viata.Dispozitia omului se inrautateste, nimic nu-i mai aduce bucurie, totul il enerveaza; cade in posomorare, in intristare, tot ce il inconjoara apare intr-o lumina intunecata. Foarte adesea stari de acest fel apar pentru ca„nu mi-a iesit in viata cum am vrut: nu mi s-au infaptuit dorintele, a avut loc un anumit conflict, cineva m-a jignit”, s.a.m.d.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 5. Mihaela Negoita

  Intristarea este intotdeauna parere de rau (pentru ceea ce s-a pierdut, pentru ceea ce nu s-a implinit (s.a.m.d.), iartrandavirea este precedata mai mereu de lenevie, nelucrare, iubire exagerata a confortului, iubire de sine.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 6. Mihaela Negoita

  „Altfel spus, la temelia sa adanca depresia nevrotica esteurmare a necredintei in mantuitoarea Purtare de grija a lui Dumnezeu.In atare caz, necazurile si suferintele sunt pentru om ceva respingator, absolut inutil. La drept vorbind,aceasta este urmarea logica a filosofiei hedonismului, a vietii „dupa propriul plac”, spre care nazuiesc foarte multi oameni.”
  Preasfintitul Varnava (Beliaev)

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 7. Mihaela Negoita

  „Exista in stiinta despre mantuire o lucrare care il duce pe om la Dumnezeu pe cea mai scurta cale. Este vorba deintristarea pentru pacate, de intristarea dupa Dumnezeu…experienta si suflarea harului in inima dau incredintarea carugaciunea cu lacrimi fierbinti de pocainta in singuratate este singurul mijloc de mangaiere.Ce-i drept, la inceput se varsa lacrimi amare, corozive, dar mai apoi se simt usurare, bucurie, luminare.Cu cat inainteaza omul mai mult pe calea mantuirii, cu atat i se salasluieste veselia mai mult in suflet;plangi, curg lacrimile siroaie, dar in inima e tot mai senin si mai cald.Minunat lucru! Nepatrunsa lucrare a harului!…
  Exista insa si alt plans, si alta intristare.Impatimita modei plange fiindca nu are noua palarie de primavara si ca i s-au demodat ghetele, ca „cutare” a inceput sa o curteze pe „cutare”, iar „cutare” e mai frumoasa ori mai fericita decat ea; tanarul se intristeaza pentru putinatatea banilor de buzunar pe care ii poate cheltui pentru placeri; sotia plange din orgoliu ranit pentru ca sotul o insala, iar sotul, la randul sau, pentru ca are insuccese la serviciu; medicul, inginerul, avocatul – toti sunt nemultumiti pentru ca nu castiga destul, oricat ar avea li se pare putin; comerciantul cade in deznadejde pentru o paguba suferita, si asa mai departe, si asa mai departe. Toti plang si se intristeaza chiar cand traiesc in lux si in bogatie, dar lucruri stricacioase sunt acestea pentru care ei se dau de ceasul mortii. Nu au ceva sau pierd ceva, si se intristeaza.Uneori de pe urma acestei intristari se ofilesc, se imbolnavesc si chiar mor. Aceasta intristare este draceasca. Vrajmasul neamului omenesc este cel care o insufla. Se chinuie, geme omenirea, incearca sa-si faca viata lipsita de intristare, dar fara Dumnezeu nimic nu poate”.

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 8. Apa trece, pietrele raman

  Adesea nu e vorba de o depresie propriu-zisa care sa se vindece cu medicamente, ci de atacuri vrajmase. Parca simtim sageti in creier, iar sentimentele fata de un ceva anume care ne-a intristat se amplifica vertiginos. Simtim ca intreg iadul e in sufletul nostru, datorita urii pe care o acumulam pentru un lucru mai mult sau mai putin important. Asta se intampla in special din cauza mandriei. Deci mandria e dusmanul multor psihice! Despre acest lucru scrie Sfantul siluan Athonitul in cartea http://sfantulioancelnou.ro/carti/Sfantul_Siluan/Intre_iadul_deznadejdii_si_iadul_smereniei1.htm Raspunsul este dat chiar de Mantuitorul : ,,Tine mintea in iad si nu deznadajdui!”
  Nicio arma nu e mai eficienta in astfel de cazuri decat smerenia.Smerenie, smerenie, usor de zis. dar ce e de facut, in mod concret? Un prim raspuns ar fi: spovedania tutror pacatelor cu vorba, cu fapta si cu gandul. Apoi sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne ierte. Sa spunem cel putin 15 minute ,,Doamne, Iisuse Hristoase, iarta-ma!”, avand in vedere un pacat mai mare sau mai mic facut! Dar cu speranta ca vom fi iertati. putem spune si mai mult timp.Putem spune si daca avem insomnii!
  Un alt sfant spunea ca atunci cand simtea o tristete exagerata fata de ceva se intreba: ,,Oare nu e ceva drac la mijloc?” Si lupta impotriva gadului respectiv. Unele ganduri care ne provoaca deznadejde trebuie respinse pur si simplu. Exista o carte numita ,,Razboiul nevazut”, din care m-am inspirat. Nu toate gandurile de deznadejde sunt ale noastre.
  Iar Sfantul Amfilohie de la Poceaev care, pe nedrept a fost internat intr-un spital de Psihiatrie, a spus ca ar putea sa-i vindece pe toti cei din acel spital daca ar avea cele necesare slujirii preotesti. A fost eliberat datorita interventiei fiicei lui Stalin pe care o vindecase de o boala psihica. El este ocrotitorul celor deznadajduiti. Are si acatist.
  http://zona4.arhiva-ortodoxa.info/4.document/Biblioteca%20Misionarului%20Ortodox/%28Sfantul%20Amfilohie%20de%20la%20Poceaev%29%20Viata%20si%20minunile.pdf
  Uneori apar situatii dificile pe care nu avem cum sa le schimbam. Cel mult, putem sa ne raportam noi insine altfel la acestea. Sa iertam pe cei care ne gresesc, deoarece şi altii au ispite si incercari. Daca nu iertam fie si o singura persoana, nu putem dobandi pacea sufleteasca. In astfel de cazuri, ne e de folos pravila Sfantului Lavrentie de Cernigov: compusa din rugaciuni incepatoare, Psalmul 90, Rugaciunea Sfintei Cruci si ,,Aparatoare, Doamnă”. Toate se spun de cate 24 de ori. Se mai gaseste si la pangare.
  Pace sufleteasca! Usor de zis! Numai cine o cunoaste stie cat valoreaza! Suntem tentati sa-l compatimim pe pustnicul care traieste in varful muntelui! Fata lui straluceste de o fericire divina. Da, exista o fericire divina, ca dar al Duhului Sfant! Pe aceasta trebuie sa o dobandim. Acesta este scopul vietii crestine. Din aceasta cauza se doreste distrugerea Ortodoxiei.Ca sa afle cat mai putini aceasta pace si sa apeleze la medicamente. Un om vulnerabil psihic nu se poate opune Sistemului!

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 9. Teo Rose

  DEPRESIA… BOALA SUFLETULUI ȘI A MINȚII, O STARE DE PARCĂ NU SIMȚI ABSOLUT NIMIC, EȘTI UN SPAȚIU GOL, CONȚINUTUL TĂU A DAT PE AFARĂ… E NEFIRESC, E TRIST, E DUREROS.
  BOALA ACEASTA SE POATE AGRAVA DACĂ O LĂSĂM LA VOIA ÎNTÂMPLĂRII ȘI MAI ALES DACĂ ESTE ALIMENTATĂ DE LUCRURI DĂUNĂTOARE DIN JURUL NOSTRU. NE CAUTAM REFUGIUL ÎN TEHNOLOGIE GÂNDIM CĂ ACCESÂND INTERNETUL, CINEVA NE VA ÎNTINDE MÂNA ȘI NE VA SCOATE DIN ÎNTUNERIC… GREȘIT, E UN LUCRU EFEMER, DE MOMENT. ADEVĂRATA RIDICARE DE JOS A SUFLETULUI, A MINȚII, A CONȘTIINȚEI DE OM, ESTE DOAR LA DUMNEZEU! PRIN RUGĂCIUNE, SUFLETUL ȘI MINTEA SE POATE SALVA DE BOALĂ ȘI IMPLICIT TRUPUL. ȘI TOATE SE VOR RIDICA DIN GROAPA ÎNTUNERICULUI ȘI A NEPUTINȚEI.
  SUS SĂ AVEM INIMILE!

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 10. Radu Iacoboaie Autor post

  Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne apără pe noi! Amin

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s