NĂDĂJDUIM CĂ POPORUL ROMÂN NU ȘI-A PIERDUT ȘI NICI NU-ȘI VA PIERDE FRICA DE DUMNEZEU (ÎNȚELEPCIUNEA), VITEJIA ȘI OMENIA… ,,AVEM DATORIA SĂ FACEM POCĂINȚĂ PENTRU ÎNTREGUL NEAM.”

images  index

           Iubiți frați ortodocși, ÎPS Macarie, Episcopul român al Europei de Nord ne adresează tuturor o întrebare neașteptată și ne invită să-i răspundem:

           ,,Trăim vremurile în care, după cuvântul Psalmistului, ,,se ridică sus oameni de nimic, (iar) nelegiuiții mișună pretutindeni” (Psalmul 11:8). În mod vădit, nu mai există astăzi, ocârmuitori cu frica lui Dumnezeu, care este începutul înțelepciunii, deci și al rânduielii. De aceea, observăm deseori acte și decizii ale celor ce ocârmuiesc care sunt lipsite de noimă și îndepărtate de popor, care par că izvorăsc dintr-o filosofie descrisă tot de psalmist: ,,Nu este Dumnezeu!” (Psalmul 52:2). De aici, reiese multă neorânduială și confuzie, vedem cum binele e numit rău și răul e numit bine, vedem multă rătăcire și împilare.

           Dar există o situație când e mai rău decât atunci când există ocârmuitori fără frică de Dumnezeu: anume, ca poporul să fie lipsit de această frică mântuitoare. Un popor fără frică de Dumnezeu se află pe același drum, sau chiar mai rău, decât cetățile Sodomei și Gomorei. Un popor cu frica lui Dumnezeu, în schimb, în ciuda încercărilor, nenorocirilor istorice, conducerilor nedrepte sau străine, este un popor care are nădejdea învierii, un popor care nu poate fi biruit. Suntem noi acest popor?”

                                                     (din revista Familia Ortodoxă nr.1(96)/2017, p.78)

           ,,Suntem la o treaptă atât de jos de cădere în abisul apostaziei, încât numai bunul Dumnezeu ne poate salva la ora actuală. Sunt sigură că va interveni, ne va da o cale de catharsis, cum zic grecii, de purificare, care va fi dură. Sunt convinsă de lucrul ăsta, dar va trebui să o primim și va trebui să fim vrednici de mila și îndurarea bunului Dumnezeu. (…) Dar Mântuitorul a prevăzut că așa o să fie, a zis că vor veni vremurile cele negre când oamenii vor benchetui și vor petrece, și habar nu vor avea ce e de capul lor, ce se petrece cu ei. (…) Trebuie să ne iubim unii pe alții, să ne suportăm unii pe alții, să ne ajutăm în depășirea limitelor. Nu suntem singuri, nu trăim de capul nostru (…)

           La rugăciunile dimineții, când se fac pomenirile, eu zic întotdeauna pentru neamul meu: ,,Pomenește, Doamne, pe cei ce Te cunosc, pe cei ce Te iubesc, pe cei ce au o mai mare nevoie de îndurarea Ta, și pe cei pentru care nu se roagă nimeni.” Fiecare dintre noi avem această datorie, să facem pocăință pentru întregul neam. (…)

           Pentru că, într-adevăr, cea mai mare viclenie a celui rău este să ne facă să credem că el nu există. El există, el se amestecă și ne trimite întotdeauna prin îngerul negru impulsurile rele. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm de el, și apărarea cea mia bună este rugăciunea perpetuă. Sfântul Pavel, în scrisorile lui către credincioși, spune lucrul acesta: ,,Neîncetat să vă rugați” (Thesaloniceni 5:17).

       (din interviul acordat jurnalistei Mihaela Raluca Tănăseanu de către doamna Aspazia Oțel-Petrescu, fost deținut politic în închisorile comuniste, rev. cit., pp. 79-80)

12 gânduri despre „NĂDĂJDUIM CĂ POPORUL ROMÂN NU ȘI-A PIERDUT ȘI NICI NU-ȘI VA PIERDE FRICA DE DUMNEZEU (ÎNȚELEPCIUNEA), VITEJIA ȘI OMENIA… ,,AVEM DATORIA SĂ FACEM POCĂINȚĂ PENTRU ÎNTREGUL NEAM.”

 1. Radu Iacoboaie Autor post

  CÂTEVA SFATURI ORTODOXE:

  Dăruiți ca moștenire copiilor voștri în primul rând virtutea, și după aceea dăruiți-le ceea ce ați agonisit.

  Cu cât mai mult iubim banii, cu atât mai mult și mai sigur închidem împărăția lui Dumnezeu.

  Nimeni nu se va mântui dacă nu-i ajută și el pe ceilalți să se mântuiască.

  Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum Împărăția Cerurilor se ia prin străduință și cei ce se silesc pun mâna pe ea.

  Dacă suntem milostivi față de aproapele nostru, noi înșine vom primi milostenie.

  Dumnezeu ocrotește și iubește pe omul milostiv și iubitor de semeni.

  Păcatele sunt cauza tuturor relelor.

  (din Acatist de mulțumire ”SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE”, Editura Bunavestire, Bacău, 2002)

  Apreciază

  Răspunde
 2. Radu Iacoboaie Autor post

  EXPLOZIV !!!

  DOCUMENTUL OFICIAL de INALTA TRADARE a Romaniei
  Romania NU are clasa politica 100 %, decat si numai CRIMINALI si TRADATORI de TARA conform acestui document oficial TRATAT din 25 aprilie 2015.
  Au inceput sa-l scoata de pe net …..in caz de va da eroare va rog sa tastati pe google „”TRATAT din 25 aprilie 2015.”,,

  https://www.facebook.com/groups/444191645765049/permalink/623429651174580/?pnref=story

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s