CUI ÎI PASĂ DE SUFERINȚELE ROMÂNILOR DIN CEHIA ȘI ALTE ȚĂRI SAU DE GENOCIDUL ECONOMIC DIN ROMÂNIA? – Radu Iacoboaie, 23 august 2016

images   index

          Numai cine nu a lucrat deloc în străinătate nu cunoaște, nu înțelege și nu simte cu adevărat drama a multora dintre românilor nevoiți să-și părăsească țara pentru a munci pe alte meleaguri îndepărtate pentru a-și asigura existența și a familiilor lor sau pentru a-și plăti datoriile restante.

          De pildă, a lucra într-o fabrică de carne sau în construcții în Cehia este un lucru foarte greu și departe de toate așteptările inițiale. Acolo se lucrează 12 ore și uneori și mai multe iar stresul este peste limitele admise în materie de legislație a muncii, conducând evident la o degradare permanentă a stării de sănătate și a capacității de muncă, și într-un final la epuizarea fizică și psihică. Vorbim de stresul cauzat de ritmul alert de lucru (atmosfera de la muncă este una tensionată întrucât maistrul impune un ritm foarte alert din diverse motive), vorbim și de stresul dintre colegii de muncă tot români, de stresul chiar din cadrul familiilor între soți. Dacă mai adăugăm și un consum mai mare de cafea și energizante (pentru a rezista în special în turele de noapte), se ajunge inevitabil la declanșarea unor boli precum hipertensiunea arterială și chiar la boli cardiace. Mai mult, frigul poate agrava reumatismul celor care au astfel de probleme (prezent mai ales la cei mai în vârstă) iar statul îndelung în picioare cauzează și el boli venoase sau arteriale (varice etc).

          Românii din străinătate se confruntă desigur și cu multe alte probleme decât cele de sănătate. Adeseori au neplăceri financiare pentru că primesc bani mai puțini decât se așteptau sau îi primesc cu întârziere. În multe cazuri sunt chiar amendați în mod premeditat și incorect pentru vini inexistente. Îndeosebi cei care pleacă după câteva săptămâni sau luni sunt plătiți parțial sau deloc. 

         Chiriile sunt destul de scumpe ca și alimentele. Apoi cazarea este de cele mai multe ori una jalnică, deplorabilă, la comun, Nu mai vorbim de faptul că ești obligat să suporți uneori vecini sau colegi care au alunecat pe panta alcoolismului și violenței fizice și verbale, a căror prezență este un alt factor de stres suplimentar.

         Noi credem că românii rămași în țară își construiesc adesea o imagine cu totul falsă despre viața românilor din străinătate, însă situația de pe teren este diferită, nu este deloc una roz. Peste tot în Europa, românii sunt în general foarte muncitori și se mulțumesc cu ceea ce li se oferă. De aceea, ei ajung să fie uneori ținta unei exploatări nemiloase din partea celor care profită de pe urma muncii lor.

         În Cehia, datorită faptului că românii nu au de unde învăța limba cehă (una de altfel foarte dificilă), aici lucrează într-o proporție covârșitoare basarabenii (moldovenii de peste Prut din Republica Moldova), pentru că ei au studiat în școală (și nu numai) limba rusă, care are multe asemănări de cuvinte cu limba cehă. Așa se explică faptul că aceștia au acceptat de mai mult timp condițiile oferite și oportunitățile fugind de sărăcia cruntă din țara lor și integrându-se mult mai ușor la locurile de muncă.

         Alte drame ale românilor se petrec în sânul familiei celor plecați la muncă în afară. Pentru că multe familii se destramă prin divorț sau soții trăiesc într-o permanentă stare conflictuală care îi apropie tot mai mult de un divorț real.

         Redăm în continuare câteva pasaje dintr-un articol pe această temă a dramelor familiale:

         ,,Ce se întâmplă? Sub influența curentului feminist, multe soții ajung să fie foarte autoritare, uneori chiar agresive. La rândul lor, majoritatea bărbaților, văzându-se puși într-o astfel de situație, devin aspri și rigizi. Astfel, cei doi soți încep să dea vina unul pe altul, să ridice vocile, să se amenințe, creându-se un cerc vicios din care niciunul nu mai poate ieși. (…) Dacă cercetăm Sfânta Scriptură, observăm că la Facere se arată următoarele: ,,Și a zis Domnul Dumnezeu: ,,Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el” Facere 2:18. Așadar, dintru început femeia a fost concepută de Ziditor ca ajutor al bărbatului. Iar în Epistola către Corinteni, Sfântul Apostol Pavel spune: ,,Dar voiesc ca voi să știți că Hristos este capul oricărui bărbat, iar capul femeii este bărbatul” 1 Corinteni 11:3. Acestea sunt legi duhovnicești, și în ele se află răspunsul la întrebarea cui îi revine rolul de cap în familie. Capul familiei trebuie să fie bărbatul. (…)

         Astăzi însă totul este cu susul în jos: soțiile se urcă imediat pe un piedestal asumându-și rolul de conducător, fără să realizeze că în felul ăsta, în primul rând, își fac singure rău. Având o natură emotivă, sensibilă, femeile ajung treptat la o stare de nervozitate, de nemulțumire și de asuprire continuă a celor din jur, învinuindu-și neîncetat soții pentru mersul lucrurilor în familie. Adesea bărbatul asistă tăcut la astfel de scene, sperând că sunt trecătoare – dar, pe măsură ce situația se agravează, el fie se dă la o parte, fie pune piciorul în prag și ,,dă milităria jos din pod”. (…)

         Cel ce se teme nu poate avea dragoste. Este adevărat că Sfântul Apostol Pavel spune ca ,,femeia să se teamă de bărbat”, dar oare intră aceasta în contradicție cu Sfântul Ioan Gură de Aur? Nu! Apostolul vrea să spună că atât de mult ar trebui o soție să-și iubească și să-și aprecieze soțul, încât să se teamă să nu-l întristeze cu ceva. Adică să aibă o dragoste atât de puternică, încât să-și dorească să nu-l mâhnească. Deci nu din frică, ci din dragoste să se teamă.”

              (Prof. Psiholog Nina Krighina, monahie la Mănăstirea Născătoarei de Dumnezeu ,,Sporul Grânelor” din Ekaterinburg, articolul ,,Iar femeia să se teamă de bărbat”, publicat în revista Lumina Ortodoxiei, iulie 2016, p.4)

 

          Cât privește genocidul economic din România, la nivelul de trai foarte scăzut care a determinat un exod de peste 4 milioane de români în afara țării, rugăm a se consulta pe facebook grupul ,,Revista România Ortodoxă”, volume și articole precedente ale autorului:

            https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/08/26/cu-cartile-pe-fata-romania-reala-este-falimentara/

            https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/08/25/miscarea-pentru-apararea-ortodoxiei-manifest-crestin-noi-dorim-ca-romania-sa-devina-un-stat-cu-adevarat-democratic-indepen/

            https://raduiacoboaie.wordpress.com/2015/12/30/%ef%bb%bfromania-%ef%bb%bfpe-marginea-prapastiei-si-noi-nu-facem-nimic-radu-iacoboaie-volum-de-articole-postate-online-in-perioada-iulie-2014-decembrie-2015-pitesti-2015/

 

                                               MIȘCAREA PENTRU APĂRAREA ORTODOXIEI

                                               nevrednicul Radu Iacoboaie, 23 august 2016

 

          

 

Publicitate

14 gânduri despre „CUI ÎI PASĂ DE SUFERINȚELE ROMÂNILOR DIN CEHIA ȘI ALTE ȚĂRI SAU DE GENOCIDUL ECONOMIC DIN ROMÂNIA? – Radu Iacoboaie, 23 august 2016

 1. Pingback: CUI ÎI PASĂ DE SUFERINȚELE ROMÂNILOR DIN CEHIA ȘI ALTE ȚĂRI SAU DE GENOCIDUL ECONOMIC DIN ROMÂNIA? – Radu Iacoboaie, 23 august 2016 | MIȘCAREA PENTRU APĂRAREA ORTODOXIEI

 2. Radu Iacoboaie Autor post

  AM FOST BLOCAT PE FACEBOOK DUPĂ CE AM ÎNCEPUT SĂ DISTRIBUI ARTICOLUL…

  DOAMNE AJUTĂ! ROG PE FRĂȚIILE VOASTRE DACĂ PUTEȚI SĂ DISTRIBUIȚI ARTICOLUL DE AZI. NU REUȘESC SĂ-L MAI TRIMIT. SCRIE AȘA:
  ,,Eroare în mesaj
  Acest mesaj conţine elemente care au fost blocate de sistemele noastre de securitate.
  În cazul în care crezi că vezi asta din greşeală, te rugăm să ne anunţi.”

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s