RIDICAREA MOSCHEII DIN BUCUREȘTI PREZINTĂ UN PERICOL ȘI PENTRU SECURITATEA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. IAR PATRIARHIA ORTODOXĂ NU SE OPUNE…

Patriarhia nu se opune construirii moscheii – vrea la schimb teren la Istanbul

Patriarhia nu se opune construirii moscheii - vrea la schimb teren la Istanbul  Foto: Ziare.com
 
 Patriarhia Romana a fost informata inca din 2005 despre construirea in Romania a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana si nu are nimic impotriva ridicarii moscheii, dar asteapta sa primeasca un teren in Istanbul, unde sa fie construit un centru de pelerinaj, cu capela.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a declarat pentru Mediafax ca trebuie respectat principiul reciprocitatii si Biserica Ortodoxa Romana sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare celor in care a fost acordat terenul din Bucurestipentru comunitatea musulmana.

Moscheea din Bucuresti, tot mai aproape de realitate: S-a semnat protocolul de predare-preluare a terenului (Video)

„Inca din 2005, Patriarhia Romana a fost informata de catre autoritati in legatura cu construirea, in Romania, a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana. Patriarhia Romana a spus, inca de atunci, ca nu are nimic impotriva pentru construirea lacasului de cult, dar ca trebuie respectat principiul reciprocitatii, respectiv sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare”, a spus parintele Constantin Stoica.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a precizat ca, in prezent, exista dialog intre autoritatile romane si cele turce pentru obtinerea unui teren in Istanbul.

„Negocierile privirea atribuirea unui teren in Istanbul se poarta intre state, asa cum s-a intamplat si cu terenul din Bucuresti. Pe terenul care va fi obtinut in Istanbul se intentioneaza construirea unui centru de pelerinaj, cu o capela, pentru pelerinii care ajung in Istanbul”, a mai spus parintele Constantin Stoica.

El a precizat ca, in anul 2004, Patriarhia Ecumenica a dat in folosinta Patriarhiei Romane o ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, respectiv Biserica Sfanta Mucenita Parascheva, pentru romanii care locuiesc in Istanbul si in zonele apropiate.

Constructia moscheii, tot mai aproape de realitate

Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit in concesiune, pe o durata de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei nr. 22-30, Sector 1, pentru constructia unei moschei, protocolul fiind semnat marti.

Terenul de peste 11.000 de metri patrati, de langa Romexpo, cu o valoare estimata la patru milioane deEURO, pentru construirea unei moschei cu o capacitate de 2.000 de persoane, a fost dat in concesiune Muftiatului Musulman Cultural la sfarsitul lunii mai, prin hotarare de Guvern. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul a fost ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani.

Potrivit protocolului semnat de Muftiatul Cultului Musulman si Secretariatul de Stat pentru Culte, moscheea va avea, pe langa cladirea propiu-zisa a lacasului de cult, mai multe anexe in care va functiona un loc pentru spalari rituale, o casa parohiala, o biblioteca si un centru de asistenta sociala.

Muftiatul Cultului Musulman este obligat sa informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrarilor si sursele de finantare a lucrarii.

In ce priveste sursele de finantare, muftiul Muurat Iusuf a declarat ca, cel mai probabil, o parte dinBANI vor veni de la Guverul turc, iar o alta parte a sumei va fi obtinuta din donatii.

In protocol este prevazut si faptul ca Muftiatul Cultului Musulman va folosi cladirile ridicate pe terenul din Capitala primit in concesiune doar pentru activitati religioase, iar daca vrea sa faca ulterior modificari la cladirile ce vor fi construite, este obligat sa ceara acordul Secretariatului de Stat pentru Culte.

In Romania traiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre acestia, 10.000 locuiesc in Capitala. Cea mai mare moschee din Romania se afla la Constanta, de altfel majoritatea musulmanilor din tara sunt localizati in Dobrogea.

Contre intre Ponta si Basescu, pe marginea constructiei moscheii

Fostul presedinte Traian Basescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansand un atac extrem de dur si la adresa liderului comunitatii musulmanilor din Romania, dar si a presedintelui Recep Erodgan. Basescu a sustinut de mai multe ori ca o astfel de initiativa ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securitatii nationale, reprosandu-le responsabililor de la Bucuresti ca nu evalueaza implicatiile acestui demers.

„Probabil nu reusiti sa va imaginati o statie de metrou din Bucuresti in care, la ore de virf, un tanar credincios se detoneaza in numele lui Allah. Sau poate inteligenta nu va ajuta sa va imaginati tineri romini esuati in viata convertiti la islamism si trimisi in tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan si reveniti in Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic”, arata fostul sef al statului, intr-o postare pe Facebook.

De celalalta parte, seful Cultului Musulman din Romania, Murat Iusuf, a afirmat ca proiectul este unul pasnic si ca nu intelege de ce s-a transformat „intr-o polemica politica”. Acesta s-a declarat dezamagit de afirmatiile lui Traian Basescu, sustinand ca fostul sef al statului stia din vremea de cand era in functie „de acest acord intre statul turc si statul roman pentru construirea unei moschei”. Muftiul afirma ca de 10 ani de cand conduce comunitatea turco – tatara se discuta despre construirea unei moschei in Bucuresti.

Fostul presedinte mai spunea ca de 14 ani sunt discutii Romania – Turcia privind constructia unei moschei la Bucuresti simultan cu ridicarea unei biserici ortodoxe la Istanbul care sa poarte numele „Constantin Brancovanu”, dar singurul care „a cedat” a fost premierul Ponta. Basescu preciza ca un astfel de proiect trebuia pus in aplicare cand partea romana primea terenul la Istanbul.

In replica, premierul Victor Ponta declara ca este vorba de punerea in aplicare a unei intelegeri intre statul roman si statul turc, intelegere discutata inclusiv de fostul presedinte Traian Basescu.

SURSA: http://www.ziare.com/social/biserica/patriarhia-nu-se-opune-construirii-moscheii-vrea-la-schimb-teren-la-istanbul-1375423 (29 IULIE 2015)

 

20 de gânduri despre „RIDICAREA MOSCHEII DIN BUCUREȘTI PREZINTĂ UN PERICOL ȘI PENTRU SECURITATEA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. IAR PATRIARHIA ORTODOXĂ NU SE OPUNE…

  1. Radu Iacoboaie

    Basescu, despre moscheea de la Bucuresti si „Biserica Turnatorul Voiculescu”

    Traian Basescu a explicat, luni, ca de 14 ani se poarta discutii in legatura ca constructia moscheii din Bucuresti, dar cel care a cedat e Victor Ponta.

    „De peste 14 ani se poarta o discutie la nivel bilateral intre Romania si Turcia, ce vizeaza constructia unei geamii sau moschei la Bucuresti, simultan cu o biserica la Istanbul, care sa se numeasca ‘Constantin Brancoveanu’. Nimeni nu s-a gasit sa cedeze, singurul care s-a gasit e Victor Ponta”, a spus fostul presedinte.

    Traian Basescu: Victor Ponta sa-si dea demisia din fruntea Guvernului, alta cale nu are

    Intrebat cand se va ridica biserica ortodoxa la Istanbul, Traian Basescu a raspuns ironic: „Va fi pusa in aplicare cand ni se va da terenul la Istanbul”.

    „Poate facem Biserica Turnatorului Voiculescu”, a adaugat el, intrand intr-o disputa cu o ziarista de la Antena 3.

    „Agresivitatea dvs. arata ca sunteti la scoala lui Felix. Ce va linisteste?”, i-a spus fostul presedinte jurnalistei. „Va explic pentru Turnatorul Voiculescu”, a continuat el, oferind explicatiile vizavi de planurile constructiei moscheii.

    Printr-o Hotarare de Guvern s-a decis ca un teren de langa Romexpo, de peste 11 mii de metri patrati si in valoare de 4 milioane de EURO, sa fie cedat gratuit, pe o perioada de 49 de ani, Muftiatului cultului musulmanilor pentru construirea unei moschei impresionante, cu o capacitate de 2.000 de persoane.

    Sunteti de acord cu construirea moscheii din Bucuresti? – Sondaj Ziare.com

    Departamentul turc al afacerilor religioase (DIB) are in plan constructia a peste 100 de moschei in intreaga lume, in 38 de locuri lucrarile fiind deja in curs. Insa constructia unei astfel de moschei nu este lipsita de implicatii, multi pomenind despre riscul terorist generat de extremisti musulmani.

    Dezbaterile legate de constructia unei moschei sunt vii intr-o tara in care doar 0,3% dintre cetateni se declara musulmani (cei mai multi locuind in Dobrogea) si in care exista peste 80 de moschei.

    Premierul Ponta nu a oferit pana acum argumente in favoarea deciziei sale, impingand dezbaterea in zona disputelor politice si acuzand existenta unor campanii de presa impotriva minoritatii musulmane.

    Unul dintre cei mai vehementi contestatari s-a dovedit fostul presedinte Traian Basescu, care a adus in atentie riscul terorist si a cerut ca hotararea sa fie discutata in CSAT.

    In schimb, seful Cultului Musulman din Romania, Muurat Iusuf, a oferit cateva explicatii, spunand ca moscheea va permite „indeplinirea adevaratei meniri a Muftiatului Cultului Musulman din Romania, de a organiza ritualurile religioase in spatii autorizate, cu personal autorizat si scolit in institutii de educatie oficiale si nu pe stadioane sau in case de rugaciune clandestine, de catre asa-zisi imami, nerecunoscuti de noi, despre care nu se stie ce invataturi propavaduiesc”.

    „Aceasta moschee, conform traditiei islamice, dar si crestine, deopotriva, ar urma sa beneficieze de anexe precum o cantina sociala de o suta de locuri si doua sali de curs pentru predarea Coranului la cursurile scolii de duminica”, a mai explicat imamul, citat de Agerpres. Acesta a adaugat ca si el, cat si ceilalti romani adepti ai islamului sunt cetateni „loiali” Romaniei, prin urmare nu intelege de ce „trebuie analizata in CSAT oportunitatea construirii unui edificiu religios musulman”.

    SURSA: http://www.ziare.com/basescu/stiri-traian-basescu/basescu-despre-moscheea-de-la-bucuresti-si-biserica-turnatorul-voiculescu-1372964 (13 IULIE 2015)

    Apreciază

    Răspunde
    1. Radu Iacoboaie Autor post

      Moscheea care ar urma sa fie construita in Bucuresti risca sa fie folosita de grupuri fundamentaliste islamice ca centru pentru sustinerea terorismului, a atitudinilor antisemite si anticrestine, avertizeaza Centrul pentru Combaterea si Monitorizarea Antisemitismului din Romania (MCA).

      „Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului lanseaza un avertisment privind incercari probabile de a transforma acest proiect ambitios intr-un centru folosit de elemente radicale islamice ca baza regionala pentru activitati antisemite, anticrestine, antidemocratice si teroriste”, afirma Maximillian Marco Katz, directorul fondator al MCA Romania.

      Moschee uriasa in Bucuresti, pe un teren oferit gratis de Guvern: Se cere referendum

      „S-a demonstrat in intreaga lume ca moscheile si universitatile islamice sunt implicate frecvent in activitati de promovare si sustinere a terorismului, a antisemitismului si a violentelor impotriva evreilor si crestinilor”, atrage atentia Marco Katz.

      MCA indeamna Guvernul Romaniei sa nu initieze proiectul privind construirea complexului cultului musulman „fara a investiga mai intai sursele de finantare” si entitatile aflate in spatele acestei initiative.

      Fostul presedinte Traian Basescu a criticat proiectul de construire a celei mai mari moschei din Europa la Bucuresti, considerand ca aducerea studentilor musulmani in tara reprezinta „cel mai mare risc”.

      „Avem un premier care sta pitit pe la Istanbul. Schiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face sa ne gandim ca a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, daca n-ar fi tragica, ar fi comica (…). Astfel de decizii sunt nesabuite, daca nu chiar antinationale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanta, dar sa faci cea mai mare moschee din Europa si sa aduci 6.000 de studenti musulmani… (…) Nu exista risc mai mare decat sa aduci studenti musulmani in tara”, a spus fostul presedinte, la o intrunire a PMP, care s-a desfasurat duminica la Pitesti. Fostul presedinte considera ca aceasta decizie trebuie discutata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si ca proiectul trebuie respins.

      Guvernul Victor Ponta a decis sa ofere Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri patrati in Bucuresti, pe o perioada de 49 de ani, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Terenul respectiv este situat langa Centrul Expozitional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimata la patru milioane de EURO. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrarile de constructie a moscheei sa inceapa in trei ani. Fondurile pentru constructie vor fi asigurate de catre statul turc. Moscheea va avea o capacitate de 2.000 de persoane.

      Statisticile oficiale arata ca in Bucuresti traiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumatate sunt cetateni straini, veniti pentru afaceri, la studii, prin casatorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmana din Romania se afla insa in Dobrogea si numara peste 70.000 de persoane.

      SURSA: http://www.ziare.com/social/religie/moscheea-din-bucuresti-poate-deveni-centru-pentru-sustinerea-terorismului-centrul-pentru-monitorizarea-antisemitismului-1372307 (8 IULIE 2015)

      Apreciază

      Răspunde
    2. Radu Iacoboaie Autor post

      Cea mai mare moschee din România se va construi lângă noul sediu al masonilor

      Cea mai MARE moschee din Europa va fi construită la București. Guvernul a DONAT terenul.
      Cea mai mare moschee dintr-o Capitală europeană va fi construită pe un teren din București, chiar lângă noul centru de evenimente al francmasonilor. Cele două proiecte vor fi realizate pe terenuri primite gratuit de la Guvernul român și au aceeași adresă: Bd. Expoziției nr. 22-30.

      Moscheea musulmanilor și centrul masonilor sunt despărțite doar de numărul cadastral, care este diferit în cazul celor două loturi de teren. Proiectul de realizare a moscheii include și un complex cu o librărie, o școală de studiu al Coranului și spații de recreere și va avea caracteristicile arhitecturii din era otomană. De celalată parte, centrul de evenimente al francmasonilor va o parcare subterană, 8 săli de spectacole, un restaurant, un club, dar și un muzeu și o bibliotecă.

      La sfârșitul lunii mai, Guvernul României a cedat gratuit Muftiatului Cultului Musulman un teren de 11.295 mp pentru ridicarea unei moschei. Potrivit Hotărârii nr. 372/2015 terenul este situat în București pe Bulevardul Expoziției nr.22-30 (lângă Romexpo).

      Tot pe Bd. Expoziției nr. 22-30, în decembrie 2013, Guvernul României a oferit gratuit pe o perioadă de 49 de ani un alt teren, de 2.500 metri pătrați. De această dată, destinatarul era Marea Lojă Națională a României care va construi aici un mare centru de evenimente.

      Cele două proiecte au astfel aceeași adresă. Există însă și o diferență. Terenurile au numere cadastrale diferite. Astfel, terenul primit de Marea Lojă Națională a României are numărul cadastral 262697, în timp ce terenul pe care ar urma să fie construită o moschee are numărul cadastral 262698.

      SURSA: http://www.activenews.ro/stiri-locale/Cea-mai-mare-moschee-din-Romania-se-va-construi-langa-noul-sediu-al-masonilor-120581

      Apreciază

      Răspunde
    3. Radu Iacoboaie Autor post

      FRAȚILOR, CUM VĂ EXPLICAȚI PROMOVAREA TOT MAI INTENSĂ A SERIALELOR TURCEȘTI LA POSTURILE DE TELEVIZIUNE ROMÂNEȘTI? ȘI A CELOR INDIENE?… SAU MUZICA ISLAMICĂ PE POSTUL TRINITAS AL PATRIARHIEI ROMÂNIEI, CARE ESTE FORMAL ORTODOXĂ?… OARE NU CREDEȚI CĂ SERVESC FOARTE BINE IMPLEMENTĂRII ECUMENISMULUI MASONIC PRIN CULTIVAREA PERMANENTĂ A APROPIERII TOT MAI MARI FAȚĂ DE ACESTE CULTURI ȘI RELIGII?…

      Apreciază

      Răspunde
  2. Pingback: ROMÂNIA SUB TRIUMVIRAT MASONIC: PATRIARHUL DANIEL CIOBOTEA, KLAUS WERNER IOHANNIS ȘI VICTOR PONTA TURCITUL. CEREM ABROGAREA HOTĂRÂRII DE GUVERN NR. 372 DIN 27 MAI 2015 PENTRU CONSTRUIREA UNEI MEGA-MOSCHEI PE PĂMÂNTUL ALTĂDATĂ AL SFINȚILOR MARTIRI

  3. Pingback: ROMÂNIA SUB TRIUMVIRAT MASONIC: PATRIARHUL DANIEL CIOBOTEA, KLAUS WERNER IOHANNIS ȘI VICTOR PONTA TURCITUL. CEREM ABROGAREA HOTĂRÂRII DE GUVERN NR. 372 DIN 27 MAI 2015 PENTRU CONSTRUIREA UNEI MEGA-MOSCHEI PE PĂMÂNTUL ALTĂDATĂ AL SFINȚILOR MARTIRI

  4. Pingback: ROMÂNIA SUB TRIUMVIRAT MASONIC: PATRIARHUL DANIEL CIOBOTEA, KLAUS WERNER IOHANNIS ȘI VICTOR PONTA TURCITUL. CEREM ABROGAREA HOTĂRÂRII DE GUVERN NR. 372 DIN 27 MAI 2015 PENTRU CONSTRUIREA UNEI MEGA-MOSCHEI PE PĂMÂNTUL ALTĂDATĂ AL SFINȚILOR MARTIRI

Lasă un comentariu