FRAȚI ORTODOCȘI, AȚI OBSERVAT CUM SE MODERNIZEAZĂ ȘI BISERICA ORTODOXĂ?…

Spre o Biserică a viitorului (pe blogul Search News Global)

301722_153058984819763_100003469863770_190775_544136001_n

Una din obiecțiile frecvente aduse Bisericii Ortodoxe țintește “tradiționalismul exacerbat”. E prea retrogradă, încremenită, preoții sunt “habotnici”, nu iau pulsul momentului, trăiesc în trecut, nu sunt cultivați, nu sunt intelectuali, etc. Cunoașteți refrenul… Pentru desăvârșirea criticii se oferă, de regulă, exemplul Bisericii Catolice, mult mai suplă în recomandări și manifestări, atentă la vremuri, cu resurse umane instruite, capabilă de schimbări fundamentale, de adaptare, de compromisuri onorabile șamd. Trec acum peste faptul că mulți dintre cei care aduc aceste obiecții nu frecventează vreo biserică, fie ea catolică sau ortodoxă. Așa că ele sunt mai degrabă exerciții retorice, formule comode de a avansa o opine pentru o dezbatere la zi sau pur și simplu scuze de moment.

Întâmplarea a făcut să vizitez recent în Franța două catedrale, iar într-una din ele am avut prilejul să asist la o slujbă. Nu o să insist acum asupra desacralizării locurilor, prin comercialism și turism cultural…

Vezi articolul original 834 de cuvinte mai mult

15 gânduri despre „FRAȚI ORTODOCȘI, AȚI OBSERVAT CUM SE MODERNIZEAZĂ ȘI BISERICA ORTODOXĂ?…

  1. Radu Iacoboaie Autor post

    Văd că multor ortodocși de pe net le e frică să își dezvăluie numele lor, sau măcar prenumele, dar se prezintă numai cu pseudonime, crezându-se și mari mărturisitori, uitând că Hristos a spus: „Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri.” (Marcu 8, 38). Cică ei luptă împotriva sistemului, de aceea nu își dau numele, de parcă sistemul nu le-ar putea afla ip-ul (și identitatea), dar ei, anonimii, își permit să arunce cu lături în Ierarhii Bisericii, dar și în preoți sau mireni care mai scriu pe net, căci iarăși Hristos a spus: „Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; şi cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului.” (Marei 5, 22), iar Apostolul Iacov a spus: „Unul este Dătătorul legii şi Judecătorul: Cel ce poate să mântuiască şi să piardă. Iar tu cine eşti, care judeci pe aproapele?” (Iacov 4, 12). Să nu uităm că: „Pe bârfitor şi pe cel cu două limbi blestemaţi-i, că pe mulţi care aveau pace i-au pierdut.” (Sirah 28, 14).

    sursa: https://binevestitorul.wordpress.com/2015/04/26/inflatie-de-marturisitori/comment-page-1/#comment-1317

    Apreciază

    Răspunde
    1. Radu Iacoboaie Autor post

      COMENTARII TRIMISE PE BLOGUL SACCSIV LA ARTICOLUL DAVID ROCKEFELLER la … al saselea (!!!) TRANSPLANT DE INIMA la 99 de ani. Asta chiar vrea sa prinda ANTIHRISTUL

      Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 8:21 pm
      Comentariul tău e în așteptare.
      saccsiv
      Nu ar trebui oare să-l dau în judecată pe ,,el” pentru afirmații pe care le răstălmăcește și le pune în gura mea?

      ,,iacoboaie care pune la indoiala Sf Parinti si il crede mai nestiutor decat el pe Sf Ignatie Briancianinov”…

      1 – NU AM PUS LA ÎNDOIALĂ NICIODATĂ ÎNVĂȚĂTURILE SFINȚILOR PĂRINȚI.

      2 – AM AFIRMAT CĂ ESTE POSIBIL CA SF. iGNATIE BRIANCIANINOV SĂ NU FI AVUT CUNOȘTINȚĂ DESPRE CONVERTIREA LUI FRANCISC DE ASSISI (despre care cred cumva că ea s-a produs și a fost tăinuită de catolici până astăzi).

      Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 8:25 pm
      Comentariul tău e în așteptare.
      saccsiv
      Nu pot să înțeleg atașamentul tău față de ,,veteranul” ,,el”… Dacă o fi aceeași persoană… Dacă s-ar pune vreodată problema să zicem a alege între mine și ,,el”, cred că l-ai alege pe ,,el”, de care te leagă o prietenie sau nu știu ce…

      Radu Iacoboaie said, on mai 1, 2015 at 9:01 pm
      Comentariul tău e în așteptare.
      saccsiv
      Ce anume îți place la ,,el”? Limbajul, atitudinea ultra împotriva părintelui Arsenie Boca sau ce?… Aș vrea să înțeleg dacă se poate amiciția sau prietenia voastră… Nu ți-am cerut să-l temperezi și nici nu-ți voi cere aceasta… Dar cine este cu adevărat acest enigmatic ,,el” și ce reprezintă pentru tine?

      Apreciază

      Răspunde
      1. Radu Iacoboaie Autor post

        COMENTARIU PE BLOGUL SACCSIV LA ARTICOLUL DAVID ROCKEFELLER la … al saselea (!!!) TRANSPLANT DE INIMA la 99 de ani. Asta chiar vrea sa prinda ANTIHRISTUL

        Paul said, on mai 1, 2015 at 1:21 pm
        Pentru toti ultrasii zelosi in apararea credintei dar cu ura in suflet si cu injuraturi pe limba – cititi ce scrie Sf Ignatie Briancianinov (ca tot este citat atat de des aici):

        Pentru ce, omule, urăști pe păcătos ?

        „Dacă vrei sa fii un fiu credincios și ravnitor al Bisericii Ortodoxe, atinge-ți telul prin împlinirea poruncilor evanghelice legate de aproapele. Nu îndrăzni sa-l lauzi ! Nu îndrăzni sa-l înveți ! Nu îndrăzni sa-l loveşti și să-l mustri ! Acestea nu sunt fapte ale credinţei, ci ale râvnei lipsite de judecată, ale părerii de sine, ale trufiei.

        „Cel ce are râvnă mincinoasă – a spus Sf. Isaac Sirul – boleşte de boală grea. O, omule care crezi că-ți pui râvna împotriva bolilor străine, tu te-ai lepădat de sănătatea sufletului tau ! Ostenește-te cu osârdie pentru sănătatea sufletului tau. Iar dacă vrei să doftoriceşti pe cei neputincioşi, apoi află că bolnavii au mai multă nevoie de îngrijire decât de mustrări aspre. Ci tu, fără a ajuta pe alţii, te bagi pe tine însuți în boală grea și chinuitoare. Această râvnă nu se vădeşte în oameni prin vreunul din chipurile înțelepciunii, ci se numără printre neputinţele sufletului, este semn al sărăciei întelegerii (duhovniceşti), semn al neștiintei celei mai de pe urmă.

        Sfântul Ignatie Briancianinov „Despre Înșelare” Editura: Schitul românesc Lacu Sf Munte Athos 1999

        Apreciază

    2. leonard mihai

      stai linistit,nu trebuie sa-si dezvaluie nimeni numele,stiu astia de unde sa te ia si fara sa ai numele real pe facebock,asa ca nu te mai agita.

      Apreciază

      Răspunde
  2. Radu Iacoboaie Autor post

    PRIVIȚI FRAȚILOR ȘI VĂ MINUNAȚI! CÂT DE MULT ȘI CUM POATE FI RĂSTĂLMĂCIT ADEVĂRUL:

    COMENTARIU SEMNAT DE ,,FEANOR”, ADICĂ LA URMĂ ,,JESSE BLUE” (oare JESSE ce nume ortodox o mai fi?) LA ULTIMUL ARTICOL CU PĂRINTELE ARSENIE BOCA PE BLOGUL SACCSIV

    Feanor said, on mai 2, 2015 at 11:25 am
    Desi se vor afisa pe blog noi titluri, cu siguranta, ca totul se va schima de aici in colo , in priviinta temei “ Arsenie Boca.”

    Unele concluzii este necesar sa se traga, astfel:

    – Arsenistii isi ling ranile dupa infruntarea decisiva cu cei care traiesc crestin-ortodoxia, pe linia adevaratilor duhovnici: A.Papacioc, I.Cleopa si Justin Pirvu.
    – Nu se vor gasi nicaieri , pe alte bloguri, atate informatii revelatoare despre A. Boca si curentul sectar arsenist.
    -Lupta dintre cei doi Arsenie este castigata in mod clar de catre Arsenie Papacioc, care l-a facut knockout pe inselatul A. Boca, care visa probabil la titlul de „mare sfant”al ortodoxiei romanesti.
    – Dovezile au aparut si au curs in mod uimitor, in timpul polemicilor, si in defavoarea lui A. Boca si a fanilor sai, ferventi sustinatori pana la ridicol.
    – Pentru cine ar dori sa afle adevarul si nu manipularea care se face in mass-media si alte bloguri , ar trebui sa caute pe Saccsiv acest articol edificator:’https://saccsiv.wordpress.com/2015/04/27/parerea-mea-despre-parintele-arsenie-boca-parintele-arsenie-boca-despre-yoga-intr-o-pictura-din-biserica-draganescu/#comments. Care a scris istorie in blogosfera, si chiar daca nu va avea putere de convingere in BOR, va ramane marturie a tuturor celor ce nu au tacut si au luptat pentru Adevar, inaintea Domnului Dumnezeu.
    -La inceputul articolului mai sus mentionat, incercam sa fiu impaciuitor , desi stiam ratacirile lui A. Boca, dar cand am vazut ca se sustine fara temei ideile eretice la adresa Bisericii crestine ortodoxe , a trebuit sa iau atitudine.
    – Tema A. Boca, pe siturile crestin-ortodoxe si antisistem ori cele oficiale ale mass-mediei, gasim numai articole laudative, si nu ne mira asta, caci se stie cui apartin acestea. Pana si esotericii si yoghinii il fac ” martir” si ” sfant”. Ceea ce spune foarte multe despre cine a fost A. Boca. Despre Justin Pirvu nu se spune nimic, de ce? Pentru ca tinea de linia traditionala crestin-ortodoxa si nu era de-al lor.
    – Multumiri sincere, si pot spune asta, fratilor” Ioan, el, andrei-d, Marya.fly, Maria, Ortodoxie2013, Tanase, Emmma, si poate ca sunt mai multi si imi cer iertare daca i-am uitat. Pentru mine, ati devenit ca adevaratii frati, care pentru marturisire ne pregatim, caci asa cum ati spus si voi, Arsenie Boca, este doar inceputul smintelilor in tara noastra.

    Nu credeam ca noi ceilalti, mireni, care sincer scriem despre crestin-ortodoxie, cea adevarata, de la Sfintii Parinti, sa avem puterea de a lua atitudine in spatiul acesta al internetului, care a devenit mai popular decat mass-media mainstream, al cititorilor de prompter. Oameni buni, blogurile au devenit mai populare decat ei, iar asta i-a ingrijorat peste masura. Sper sa nu faca ceva, o inventie, si sa opreasca blogerii adevarati( precum saccsiv) sa mai poata publica articole. Iata ca, cate adevaruri s-au spus si cata lumina s-ar face daca ceilalti, aflati pa baricada celor inselati de A. Boca, s-ar trezi la realitate, dar asta nu tine de noi, cei care am comentat in duhul ortodoxiei, ci de Bunul Dumnezeu, sa le arate calea cea adevarata, caci noi am cam obosit sa ii mai trezim, si iata, fratele Ioan, va spun sincer, ca nu am mai vazut pe cineva atat de inteligent si bine informat, sincer si atat de rabdator in a explica arsenistilor, care il atacau cu probleme neserioase, si cred ca el se roaga pentru acestia, dar ei in schimb acuma il urasc , asa cum apare, incredibil! amenintare lui Iacoboaie fata de el, comentatorul atat de vechi al acestui blog, si il stiu, pentru ca si eu am ani buni de cand il vad postand aici. Este un lucru extrem de grav ceea ce a afirmat si credem ca ar trebui ignorat pentru asemenea amenintare fata de cineva care scrie sincer si culmea pentru Iacoboaie, spune lucruri adevarate. Frate el, suntem alaturi de tine. Si felicitari lui Saccsiv, pentru ca isi apara comentatorii si ii protejeaza de atfel de oameni, care atunci cand nu mai au argumente, ameninta.

    Am spus si ma repet de atatea ori daca e nevoie, blogul Saccsiv a rams printre putinele care mai spun adevarul. Usor- usor s-a cernut graul de neghina. Nu mai e un mister pentru nimeni ca ne asteapta cele mai cumplite prigoane din cate s-au mai vazut pe pamant.
    Cat priveste sustinerea lui A. Boca , este vadita ca fiind caderea in erezie a sectei arseniste, iata un citat din Ignatie Briancianinov referitor la acest pacat:’ Erezia, fiind un pacat greu, pacat de moarte, se vindeca usor si hotarator ca pacat al mintii prin darea ei nefatarnica din toata inima, anatemei”. Desigur ca, arsenistii inraiti, daca vor continua astfel, vor fi considerati eretici , caci nu este posibil sa sustii usor, fara judecata un eretic si inselat cum a fost A. Boca. Ne pare rau de el, dar asta este realitatea, iar toti cei ce il sprijina nu vor sa o accepte.
    Si inca un citat referitor la eretici al Sfantului Apostol Pavel, care ne indeamna sa ne departam de cei care se impotrivesc invataturii ortodoxe:” Si va indemn, fratilor, sa va paziti de cei ce fac dezbinari si sminteli impotriva invataturii pe care ati primit-o. Departati-va de ei”. (Rom.16:17)

    ” Va las cu Dumnezeu. Ca a Lui este ajutorul si al Lui mila.Amin. ” ( Varsanufie)

    Jesse Blue.

    Apreciază

    Răspunde
      1. Radu Iacoboaie Autor post

        AȚI OBSERVAT FRAȚILOR ORTODOCȘI, V-AȚI CONVINS CÂT DE VICLENI POT FI DENIGRATORII, HULITORII ȘI INCHIZITORII PĂRINTELUI ARSENIE BOCA? ÎNTORCÂND ADEVĂRUL CU SUSUL ÎN JOS, PRACTIC RĂSTURNÂNDU-L FĂRĂ NICI O JENĂ ȘI PROCESE DE CONȘTIINȚĂ? ȘI NE ÎNTREBĂM CINE SUNT EI? UNII DINTRE EI SE ASCUND DUPĂ CEL PUȚIN DOUĂ NICK-URI PENTRU A NU FI RECUNOSCUȚI, ÎN TIMP CE EU SPRE EXEMPLU MĂ AFIȘEZ CU NUMELE REAL PENTRU CĂ NU AM NIMIC DE ASCUNS… SĂ ȘTIȚI CĂ FORȚA MASONERIEI STĂ TOCMAI ÎN CARACTERUL EI OCULT ȘI PRACTICILE EI OCULTE…

        SĂ NU VĂ MIRE CÂND VEȚI DESCOPERI FRANCMASONI SAU ECUMENIȘTI MAI TÂRZIU PRINTRE CEI CARE AU SCRIS PE BLOGUL SACCSIV ATÂTEA COMENTARII PLINE DE REPROȘURI, ACUZAȚII, UNEORI CHIAR AMENINȚĂRI… NU CRED CĂ ESTE DOAR PĂREREA MEA… SUNT DESTUI COMENTATORI CARE AU MĂRTURISIT ADEVĂRUL. INSISTENȚA LOR ARE O MOTIVAȚIE FOARTE PUTERNICĂ: ÎMPIEDICAREA CU ORICE PREȚ A CANONIZĂRII SALE ȘI A SFINȚILOR ÎNCHISORILOR COMUNISTE, PORUNCĂ FIIND DE LA PATRIARH ȘI MASONERIE…

        Apreciază

      2. Radu Iacoboaie Autor post

        DIN EVANGHELIA DUPĂ LUCA (din capitulul 6)

        22. Fericiţi veţi fi când oamenii vă vor urî pe voi şi vă vor izgoni dintre ei, şi vă vor batjocori şi vor lepăda numele voastre ca rău din pricina Fiului Omului.
        23. Bucuraţi-vă în ziua aceea şi vă veseliţi, că, iată, plata voastră multă este în cer; pentru că tot aşa făceau proorocilor părinţii lor.
        24. Dar vai vouă bogaţilor, că vă luaţi pe pământ mângâierea voastră.
        25. Vai vouă celor ce sunteţi sătui acum, că veţi flămânzi. Vai vouă celor ce astăzi râdeţi, că veţi plânge şi vă veţi tângui.
        26. Vai vouă când toţi oamenii vă vor vorbi de bine. Căci tot aşa făceau proorocilor mincinoşi părinţii lor.
        27. Iar vouă celor ce ascultaţi vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi;
        28. Binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri.
        29. Celui ce te loveşte peste obraz, întoarce-i şi pe celălalt; pe cel ce-ţi ia haina, nu-l împiedica să-ţi ia şi cămaşa;
        30. Oricui îţi cere, dă-i; şi de la cel care ia lucrurile tale, nu cere înapoi.
        31. Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea;
        32. Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei.
        33. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac.
        34. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai.
        35. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi.
        36. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.
        37. Nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţi; nu osândiţi şi nu veţi fi osândiţi; iertaţi şi veţi fi iertaţi.
        38. Daţi şi se va da. Turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată, clătinată şi cu vârf, căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceeaşi vi se va măsura.
        39. Şi le-a spus şi pildă: Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă?
        40. Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.
        41. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, iar bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?
        42. Sau cum poţi să zici fratelui tău: Frate, lasă să scot paiul din ochiul tău, nevăzând bârna care este în ochiul tău? Făţarnice, scoate mai întâi bârna din ochiul tău şi atunci vei vedea să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.
        43. Căci nu este pom bun care să facă roade rele şi, iarăşi, nici pom rău care să facă roade bune.
        44. Căci fiecare pom se cunoaşte după roadele lui. Că nu se adună smochine din mărăcini şi nici nu se culeg struguri din spini.
        45. Omul bun, din vistieria cea bună a inimii sale, scoate cele bune, pe când omul rău, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele. Căci din prisosul inimii grăieşte gura lui.
        46. Şi pentru ce Mă chemaţi: Doamne, Doamne, şi nu faceţi ce vă spun?
        47. Oricine vine la Mine şi aude cuvintele Mele şi le face, vă voi arăta cu cine se aseamănă:
        48. Asemenea este unui om care, zidindu-şi casă, a săpat, a adâncit şi i-a pus temelia pe piatră, şi venind apele mari şi puhoiul izbind în casa aceea, n-a putut s-o clintească, fiindcă era bine clădită pe piatră.
        49. Iar cel ce aude, dar nu face, este asemenea omului care şi-a zidit casa pe pământ fără temelie, şi izbind în ea puhoiul de ape, îndată a căzut şi prăbuşirea acelei case a fost mare.

        Apreciază

Lasă un comentariu