14 ÎNTREBĂRI IMPORTANTE PENTRU 14 CANDIDAȚI LA PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI – Radu Iacoboaie, 27 octombrie 2014

index   images

         La ideea inspirată a unui comentator de pe blogul meu, care mi-a înaintat doar câteva întrebări pentru candidații la președinția României, am reflectat profund și m-am gândit să dezvolt mai mult subiectul, formulând 14 întrebări pentru 14 candidați.
         Rog prin urmare să promovați și dumneavoastră acest set de întrebări pentru a ajunge mai ușor la moderatorii unor emisiuni TV și radio pentru a avea răspunsuri din partea celor 14 politicieni care vor să reprezinte la cel mai înalt nivel poporul român, așadar pe toți românii din această țară, români care trebuie să voteze în deplină cunoștință de cauză, nu în funcție de simpatii pasagere și irelevante.

          1 – Care este sloganul cel mai important al campaniei dumneavoastre electorale și mesajul pe care acesta dorește să-l transmită poporului român? Care este pe scurt proiectul dumneavoastră de președinte? Care este strategia pe care o aveți pentru relansarea României? Cum vedeți România că ar putea arăta peste 5 ani la finalul mandatului electoral dacă veți deveni președinte?

          2 – În calitate de viitor șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) puteți defini pe scurt cele mai importante atacuri la adresa siguranței naționale în momentul de față? Are președintele României competențe doar în politica externă a statului?

          3 – În calitate de președinte desemnat, veți numi un premier cu adevărat competent sau pe cel ales și impus de majoritatea parlamentară? Are pârghii economice noul premier să creeze noi locuri de muncă pentru români?

          4 – În momentul de față considerați că sunteți mulțumit sau mai degrabă nemulțumit de actuala clasă politică? Credeți că aceasta ar putea fi reformată și dacă da, în ce fel s-ar putea produce schimbarea acesteia?

          5 – Personal sunteți de acord cu dizolvarea actualului Parlament și cu noi alegeri anticipate pentru a avea parlamentari mult mai competenți și responsabili? Sunteți de acord cu un Parlament având doar 300 de parlamentari și acesta să fie unicameral? Sunteți de acord ca poporul român să fie consultat mai des prin referendum în privința legilor mai importante?

          6 – Ați fi de acord cu atribuirea prin lege a sporirii competenței Agenției Naționale de Integritate, în sensul de a verifica foarte atent candidatura fiecărui viitor parlamentar? Sunteți de acord cu schimbarea legii imunității parlamentare, pentru ca acei demnitari cu dosare penale să fie deferiți imediat justiției, fără a se cere acordul colegilor lor?

          7 – Considerați în momentul de față justiția independentă? Dacă da, veți garanta și promova în continuare independența justiției și presei din România? Veți promulga vreo lege a amnistiei și grațierii, care să favorizeze și mai mult comiterea unor noi fapte de corupție? Veți desființa sau veți întări instituțiile statului care luptă împotriva corupției precum DNA, DIICOT, ANI, Parchetul General, Poliția, serviciile secrete?

          8 – Care este poziția dumneavoastră față de introducerea pe scară largă a cardurilor de sănătate și actele biometrice? Dețineți un asemenea act sau aveți de gând să-l acceptați? Considerați că implementarea acestora este un lucru bun sau o prioritate?

          9 – Care este părerea dumneavoastră sinceră despre proiectul de exploatare a resurselor naturale de la Roșia Montană? Sunteți de acord cu tehnologia de extracție prin folosirea cianurilor și cu redevențele care s-au negociat până acum pentru statul român? Sunteți de acord cu concesionarea și exploatarea pe termen lung a acestor bogății ale subsolului țării de către mari companii transnaționale?

         10 – Considerați că trebuie să acceptăm exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică? Apreciați că din punctul dumneavoastră de vedere acest procedeu tehnologic este periculos sau inofensiv pentru mediul înconjurător?

         11 – Considerați prioritar sectorul educației naționale și cel al cercetării? Dar sistemul de sănătate? Dacă da, atunci puteți menționa măcar câteva măsuri prin care președintele statului se poate implica activ pentru a le promova?

         12 – Sunteți de acord cu inițiativa de a se scoate din întreg spațiul public a simbolurilor religioase pe motive de discriminare venite din partea unor ONG-uri necreștine? Sunteți de acord cu scoaterea din programa școlară a orelor de religie? Puteți motiva de ce sunteți sau nu de acord cu acest aspect?

         13 – Sunteți de acord cu păstrarea intactă a familiei și tradițiilor creștin ortodoxe sau sunteți favorabil legalizării ,,drogurilor ușoare”, homosexualității și prostituției?

         14 – Dacă veți fi supus unor presiuni interne și externe pentru a promulga legi care contravin în mod flagrant moralei și spiritualității creștin ortodoxe, precum și intereselor poporului român, cum veți reacționa? Veți iniția un referendum sau ample dezbateri publice pe aceste teme pentru a cunoaște și promova voința majorității românilor? Care ar fi în mare orientarea dumneavoastră în politica externă a României?

                    ÎNTREBARE SUPLIMENTARĂ ȘI OBLIGATORIE:

          Sunteți gata să semnați imediat după ce veți fi poate ales un gen de contract social, un PACT de solidaritate și devotament față de interesele poporului român, prin care ca președinte al României vă angajați ferm să respectați întrutotul tot ce ați răspuns la aceste 14 întrebări de mai sus, sub sancțiunea drastică a demisiei de onoare a dumneavoastră în timpul mandatului?

12 gânduri despre „14 ÎNTREBĂRI IMPORTANTE PENTRU 14 CANDIDAȚI LA PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI – Radu Iacoboaie, 27 octombrie 2014

      1. raduiacoboaie Autor post

        UTILIZAREA UNOR MIJLOACE ELECTORALE LA LIMITA LEGII SAU CU ÎNCĂLCAREA LEGII ORI MORALITĂȚII NU ESTE O PROBLEMĂ PENTRU PSD ȘI VICTOR PONTA.

        PRINCIPIUL MACHIAVELIC ,,SCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE” A FOST EXPRIMAT CHIAR DE PRIMARUL UNUI MUNICIPIU IMPORTANT DIN ROMÂNIA ÎNREGIMENTAT DE MULT TIMP ÎN PSD…

        DAR CE PĂRERE AVEȚI DE ULTIMELE SLOGANURI ALE PSD-ULUI PRECUM: ,,IOHANNIS VĂ TAIE PENSIILE!”, ,,NOI V-AM REDUS TAXELE”… În primul caz avem o minciună sfruntată iar în al doilea se invocă reducerea CAS-ului cu 5% pe hârtie doar, pentru că legea intră în vigoare din anul 2015… Mai mult, din ianuarie se preconizează un proiect marca PSD de mărire substanțială a impozitării terenurilor (de 8 ori!), a imobilelor, autoturismelor etc., încât viața va deveni realmente insuportabilă pentru majoritatea românilor, deja cu un nivel de trai foarte scăzut…

        Apreciază

      2. Constantin

        Ar fi util ca toti candidatii la Presedintia Romaniei sa-si spuna parerea in scris despre aceasta initiativa foarte corecta, cinstita, morala si obligatorie pentru schimbarea in bine a tarii noastre

        Apreciază

      3. raduiacoboaie Autor post

        Mă îndoiesc că 9 dintre cei 14 candidați precum Victor Ponta, Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleșcanu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu, William Brânză, Kelemen Hunor, Szilagyi Zsolt, ar avea curajul să răspundă în scris. De ce? Pentru că dacă ar ieși vreunul dintre dânșii președinte, ar trebui să respecte ceea ce au declarat în scris. S-ar simți obligați să-și respecte cuvântul dat pentru a nu fi criticați ulterior de mass media și de români în general…
        Cred însă că Elena Udrea, Gheorghe Funar, Monica Macovei, Mirel Mircea Amariţei și Constantin Rotaru ar fi dispuși să facă un asemenea gest salutar, pentru a se bucura de mai multă credibilitate în rândul românilor… Părerea mea…

        Apreciază

      4. raduiacoboaie Autor post

        LA ACESTE ALEGERI PREZIDENȚIALE OBSERVĂM CĂ UNII CANDIDAȚI AU IEȘIT ÎN PRIM-PLAN PENTRU A FRAGMENTA VOTURILE CÂT MAI MULT ȘI A ASIGURA INTRAREA ÎN TURUL DOI A LUI VICTOR PONTA. MAI OBSERVĂM ȘI TEAMA UNOR CANDIDAȚI DE O CONFRUNTARE PUBLICĂ CU TOȚI CEILALȚI. VICTOR PONTA A DECLARAT DIN START CĂ VINE NUMAI DACĂ VIN TOȚI CEI 14, ȘTIIND PROBABIL CĂ ESTE FOARTE GREU SĂ FIE REUNIȚI TOȚI FĂRĂ EXCEPȚIE IAR DACĂ S-AR FI REUȘIT ACEST LUCRU, MODERATORUL AR FI AVUT O SARCINĂ APROAPE IMPOSIBILĂ ÎN A MENȚINE LINIȘTEA ȘI A ÎMPIEDICA DISCUȚIILE ÎN CONTRADICTORIU…

        http://www.gandul.info/politica/cine-fuge-de-dezbaterea-candidatilor-la-prezidentiale-ipp-cei-14-candidati-nu-doresc-sa-se-intalneasca-inaintea-primului-tur-13475642

        Apreciază

  1. radu iacoboaie

    http://www.paginadepolitica.ro/ultimul-diagnostic-al-lui-tudose-pentru-politicianul-ponta/

    Ultimul “diagnostic” al lui Tudose pentru politicianul Ponta
    4:42 pm, 12 octombrie 2014 • de Departamentul Politic • cu 3 Comentarii

    “Psihopolitica” – volumul său de analiză a comportamentului public al politicienilor, lansat chiar în această săptămână – psihiatrul Florin Tudose a comentat şi felul în care face politică Victor Ponta. Primul-ministru a fost deseori ţinta criticilor aduse de cunoscutul psihiatru.
    Rugat de jurnalişti să facă portretul psihologic al politicianului Victor Ponta, Florin Tudose a comentat:

    “Profilul de prezidenţiabil al lui Ponta nu există. După cum ştiţi, Lukoil a cerut avizele pentru a reîncepe producţia. Iată că cineva (Traian Băsescu, n.red.) le-a vorbit pe interesul lor, de băieţi, şi au înţeles că nu le merge cu şantajul”, a concluzionat Tudose, citat de realitatea.net.

    La întrebarea “pentru cine luptă Victor Ponta”, psihiatrul are un răspuns simplu: “Luptă pentru persoana domniei sale, nici pentru ţară, nici pentru partid”.
    Tudose a mai observat că Ponta practică un “cameleonism”, dorind să fie mereu în centrul atenţiei, aşteptând aplauze din toate părţile şi preluând cu o uşurinţă periculoasă idei de la alţi contracandidaţi, inclusiv de la Traian Băsescu.

    Administraţia condusă de Victor Ponta ar fi una dictatorială, crede Florin Tudose.

    “El vrea o dictatură personală, nu prezidenţială. Pontismul s-ar instaura imediat”, a spus profesorul de psihologie, citat de Realitatea TV.

    Apreciază

    Răspunde
  2. discerne

    acest articol mi se pare util deoarece intrebarile recomandate sugereaza criterii in functie de care alegatorii pot hotara pe cont propriu pe cine sa aleaga si nu este pro un anumit candidat sau impotriva unuia

    Apreciază

    Răspunde
    1. raduiacoboaie Autor post

      Cu alte cuvinte, sugerezi că este mai bine să nu influențez cu nimic alegerea unuia dintre cei 14 candidați la președinție, mizând pe capacitatea de judecată a românilor care votează… Este un punct de vedere personal.
      Personal eu mi-am arătat susținerea față de doamna Udrea și președintele statului, tocmai pentru că m-a revoltat la culme atacul concertat împotriva domniilor lor care se bazează numai pe minciuni și acuzații răuvoitoare și revanșarde…
      Am văzut destui jurnaliști care au renunțat de mult să fie imparțiali și i-au elogiat pe față în diverse talk-show-uri de nenumărate ori pe Victor Ponta, Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu… Asta m-a făcut practic să părăsesc atitudinea echidistantă de jurnalist creștin, ceea ce i-a înfuriat pe mulți…

      Apreciază

      Răspunde

Lasă un comentariu