PĂRINTELE GHEORGHE CALCIU-DUMITREASA – CUM LUPTĂM CU DEMONII

descărcare   images (3)

images (1)  descărcare (1)
Este foarte greu să îi biruim pe demoni cu inteligenţa, cu pocăinţa sau chiar cu credinţa noastră, pentru că demonul este un înger căzut. El are inteligenţă mai mare decât a noastră, putere de înţelegere mai mare decât a noastră, el vede lucrurile mai mult decât noi. In orice luptă cu demonii, dacă nu suntem foarte bine căliţi, suntem pierduţi.

Rugăciunea e una dintre cele mai puternice arme pe care am primit-o de la Iisus Hristos, armă de care dracii fug. Rugăciunea Sfântului Vasile cel Mare era aşa de puternică, încât atunci când începea el să se roage, toţi demonii fugeau. Dumnezeu a pus în el această putere extraordinară, pe care o poate pune şi în noi, credincioşii de rând.

Să avem o rugăciune puternică, nu chiar ca să mutăm munţii, dar măcar să speriem demonii, să ne curăţim. Calea postului este o cale de curăţire a trupului spre transparenţa cărnii, pentru că o carne îmbuibată este nepenetrată de duh. Nu se poate ca Duhul lui Dumnezeu să pătrundă într-o carne sătulă, îngrăşată. De aceea postul care duce la flămânzire face trupul mai transparent pentru cuvântul lui Dumnezeu. Inţelegem mai uşor poruncile lui Dumnezeu şi primim puterea de a-l birui pe diavol. Nu întotdeauna, fiindcă sunt demoni care nu se sperie de oricine.
Am şi eu experienţa mea. Am avut aici, acum câţiva ani, un tânăr american care era posedat. Nu făcea rău. Nu cădea jos, nu făcea spume la gură, dar avea o neîncredere totală în oameni. Se temea de Dumnezeu şi de biserică. Avea o frică. Când îi citeam molitvele Sfântului Vasile cel Mare, era cuprins de un tremur nervos. Gândul lui probabil se contracta în acele momente, încât scotea nişte sunete inumane. Nu făcea rău, nu m-a atacat niciodată, nu a încercat să mă lovească, să fugă de sub epitrahil. Dar avea aceste manifestări, care erau ale unui demon ce se sălăşluise în el, şi până când nu şi-a descărcat sufletul în spovedanie, nu a scăpat de acel demon. In momentul în care cade sub ispită, vine la mine şi îi citesc, până azi îi citesc rugăciunile. Dacă diavolul pune stăpânire pe inima lui, se manifestă aşa cum am spus, dacă nu, se manifestă numai prin gânduri, prin închipuiri păcătoase. Rugăciunile încep să lucreze, dar vin şi ispitele, îl luptă tot felul de imagini, gânduri care-i spun că Dumnezeu nu are putere asupra lui, că rugăciunile pe care i le citesc eu nu au aceeaşi putere ca la Sfântul Vasile, şi alte lucruri din acestea, ca să-l scoată de sub influenţa rugăciunii. Dar dacă ai o rugăciune puternică, dacă ai postit înainte, să ştiţi că diavolul fuge.

Dumnezeu lucrează prin cei care cred şi au primit harul lui Dumnezeu prin preoţie, indiferent de valoarea sau păcătoşenia lor. Unii sunt atraşi de intelectul unui preot, alţii de puterea rugăciunii, alţii de cuvântul duhovnicesc. Totdeauna există ceva care te atrage la un preot şi el prin aceasta are putere. Acesta e Harul care i s-a dat prin punerea mâinilor, prin care poate să lege tot ce se poate lega pe pământ şi să dezlege tot ce este legat pe pământ, după cuvântul Evangheliei.

                     Nu vă temeţi de gândurile de necredinţă

– Părinte, vorbiţi-ne despre cum îşi poate recăpăta credinţa cineva care şi-a pierdut-o.

– Prin rugăciune şi răbdare. Este în Pateric o întâmplare. Un ucenic vine la Părintele său şi-i spune: „Avva, urăsc lumea. Simt cum în sufletul meu creşte ura împotriva lumii”. Şi Avva i-a zis: „Du-te în lume şi trăieşte un an de zile acolo!“. S-a dus în lume, s-a întors şi i-a spus: „Urăsc lumea mai mult, pentru că am văzut în ce desfrâu şi păcate trăieşte“. Şi Avva i-a zis: „Du-te în peşteră şi trăieşte un an de zile acolo!“. S-a dus în peşteră, a stat un an de zile şi întorcându-se, i-a spus Avvei: „Şi mai mult urăsc lumea, pentru că stând în peşteră, toate lucrurile mi s-au limpezit şi cugetând la ce se întâmplă în lume, am început să cred că lumea trebuie cu adevărat dispreţuită şi urâtă”. Şi l-a întrebat Avva: „Dar tu de când eşti în mănăstire?“. „De şapte ani“, a răspuns tânărul. Şi Avva a zis: „Uite la el, eu sunt de treizeci de ani monah şi el vrea să ajungă desăvârşirea în şapte ani!”.

Aşadar, nu vă temeţi de faptul că simţiţi că vă pierdeţi credinţa, pentru că acesta e asaltul diavolului. O rugăciune, chiar şi cu buzele, este o rugăciune! Ea este măcar atitudinea trupului, dacă sufletul nu este implicat, dar prin atitudinea trupului să ştiţi că şi sufletul se implică. Aşa cum, să zicem, într-un dans, ritmul şi muzica te fac să intri într-o anumită trepidaţie, tot aşa poziţia trupului şi rugăciunea buzelor trezesc treptat-treptat duhul nostru. Iar Dumnezeu o să dea la un moment dat şi ploaia binefăcătoare a lacrimilor şi o să fiţi fericiţi.

(din: Părintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii. “A sluji lui Hristos înseamnă suferință”, Editura Bonifaciu, 2009)

                                          SURSA: Vlad Herman, 5 octombrie 2014

11 gânduri despre „PĂRINTELE GHEORGHE CALCIU-DUMITREASA – CUM LUPTĂM CU DEMONII

 1. radu iacoboaie

  ULTIMELE COMENTARII PE SACCSIV (în așteptare la articolul Radu Iacoboaie: S-o votăm pe Elena Udrea)

  BLUE
  Ai dreptate în unele chestiuni dar ești prea pornit cu critica și generalizezi din păcate. Atunci cum îți explici bunăoară faptul că, cei care fură la greu și sunt corupți până în măduva oaselor stau bine mersi în politică și la putere (îndeosebi greii din PSD, foști miniștri și miniștri, care au jefuit România de circa 20 de ani încoace cu multe miliarde de euro (lei)!!!, în timp ce unii politicieni precum Mona Muscă și alții (prinși cu te miri ce, cu un dosar de colaborator cu fosta Securitate, care a dat poate doar câteva informații despre studenții străini pe timpul lui Ceaușescu) ȘI-AU DAT DEMISIA ȘI AU DISPĂRUT DIN POLITICĂ? AU LĂSAT HIENELE SĂ PRADE…
  ȘI CUM APARE UN POLITICIAN CARE ESTE MAI ALTFEL ȘI PROMITE O SCHIMBARE REALĂ ȘI CONTINUAREA UNOR REFORME DEJA ÎNCEPUTE, SĂRIM CU TOȚII SĂ-I DĂM ÎN CAP!… PĂI, ASTA ÎNȚELEGEȚI D-VOASTRĂ PRIN DEMOCRAȚIE? PLĂCEREA DE DESFIINȚA PE ALȚII? ANONIMI CARE ÎI IAU ÎN ȘUTURI PE TOȚI POLITICIENII ȘI PE CEI CARE AU CUMVA VREO ALTĂ PĂRERE?

  saccsiv

  Roagă-l frumos pe distinsul blue să fie ceva mai temperat și să nu vorbească în numele tău. Eu nu cred că nu ți-am mulțumit pentru sprijinul acordat pentru postarea articolelor, ideea de a-mi face un blog personal, recomandarea blogului meu și așa mai departe. Ce spune blue este total eronat. Arată-i comentariile mele dacă se poate…

  După părerea mea, nu te supăra, chiar a fost o greșeală postarea acestei fotografii (smintește pe unii, influențează negativ opiniile comentatorilor, care interpretează, dând apă la moară celor care nu suportă ideea unui președinte-femeie sau pe Elena Udrea sau pe preferata președintelui etc). Întreabă dacă vrei și pe alții de bună credință.

  În al doilea rând, titlul ales mă pune într-o postură proastă și discutabilă, mai ales că eu nu am insistat cu vreun imperativ al votării doamnei Udrea. Mi-am exprimat doar părerea personală. Articolul de pe blogul meu, care a stat la baza celui de față chiar se numește DE CE CRED EU CĂ ELENA UDREA MERITĂ ÎNCREDEREA ELECTORATULUI ROMÂN PENTRU A DEVENI PREȘEDINTE.

  Acum sunt lucrurile mai clare? Înțelegi oare că vrăjmașul lucrează și încearcă neapărat să ne dezbine? Asta este doar misiunea lui. Pentru că ÎMPREUNĂ SUNTEM PUTERNICI. Este scris în Sf. Evanghelie că ,,unde sunt adunați trei în numele Meu, sunt alături de ei. Nu-mi amintesc exact toate cuvintele. Iar al treilea este fratele de pe Apologeticum.

  Ceea ce mă dor însă cel mai tare sunt neîncrederea ta, suspiciunile, văzând că discuți în secret pe e-mail cu Sorin, unul din marii denigratori ai părintelui Arsenie Boca (pe care îl consideră înșelat de diavol, aducând chipurile ,,argumente”), un fel de ucenic al părintelui Antim de la mănăstirea Bistrița, pe care l-am cunoscut pe drum când am mers de la Suceava la București, pentru a fi prezent la înființarea actului constitutiv al partidului Forumul Alternativa Creștină. Partid, care cred că nici acum nu s-a înființat din păcate, din cauza lehamitei românului față de politică și de asemenea fricii inexplicabile pentru mine de a da o simplă semnătură pe un tabel și CNP-ul personal.

  radu iacoboaie 8 octombrie 2014 la 20:39

  Punând poza pe care ai pus-o cu Elena Udrea, nu numai că ai aruncat cu pietre în ea, dar i-ai invitat și pe alții să facă același lucru. Probabil că nu se cunosc cuvintele Mântuitorului: „Cel fără păcat dintre voi să arunce cel dintâi cu piatra asupra ei.” (In 8,7)
  Mai este un aspect, pe care nu l-a băgat nimeni de seamă. O femeie, prin natura ei interioară este mult mai dispusă să se aplece asupra problemelor legate de credință. Că dacă mergem prin biserici vedem că 80% sunt femei. Așadar, o femeie președinte ar putea să aplece mult mai bine urechea la problemele creștinilor ortodocși din această țară.

  Uitându-mă din nou peste comentarii stau pur și simplu și mă minunez. Intru doar ca să văd până unde poate să meargă mintea unora, ce se bat cu pumnii în piept că sunt creștini ortodocși.
  Și văd că sunt mulți care pretind de la președintele României, actual sau viitor, să fie un înduhovnicit, de înaltă conștiință, mai, mai să-i întreacă pe marii Părinți, care să facă toată treaba întregii ierarhii din Sinodul BOR, ba chiar și pe cea a patriarhului pe deasupra. Aceasta în timp ce toți ierarhii ortodocși în frunte cu patriarhul trebuie să stea ca niște trântori fără să facă nimic.
  Pupă labele ierarhilor și se ating de ei ca de sfintele moaște că de, sunt sfințiți, sunt chipurile oamenii lui Dumnezeu. Iar când aud de președintele României sunt toți scârbiți și-l demonizează: uite satana care ne-a băgat actele cu cip, care a făcut una, care a făcut alta.
  Păi nu a zis patriarhul BOR, prin purtătorul său de cuvânt, că actele cu cip sunt bune? Nu spun mitropoliții, dacă-i întrebi, că nu-i nici o problemă cu aceste acte? Eu am auzit, cu urechile mele, când un mitropolit îi spunea unui tânăr: Ai cip și în telefonul mobil, ce te vaieți atâta.
  Președintele, un biet marinar, pe cine să creadă? Nu trebuie să dea crezare înaltei autorități bisericești? Nu îndemnați voi mulți la ascultare? Și în plus, Băsescu nu avea destul de lucru cu bandele de hoți ale lui Voiculescu și ale lui Năstase, bine înfipte în parlament, bande care l-au și demis de două ori? Trebuia Băsescu să le facă treaba și trântorilor de ierarhi?
  A ieșit vreunul din înalta ierarhie pe care o are Biserica Ortodoxă la ora actuală ca să tragă de mânecă pe cineva din conducerea statului român și să-i spună: lucrul acesta nu este bun, pentru că este contra lui Dumnezeu? Eu nu am văzut pe niciunul. În schimb sunt buni ca să facă propagandă electorală unui mincinos și unui criminal ca Victor Ponta. Ponta, a cărui deviză este: unitate și armonie, în hoție.
  Ierarhia Bisericii Ortodoxe trebuie să fie o înaltă instanță morală și trebuie să vegheze asupra poporului drept credincios, să nu fie dus în prăpastie. Așa ne învață Sfânta Scriptură, așa ne învață Sfinții Părinți. Sfântul Ioan Gură de Aur i-a mustrat pe împărați cu prețul vieții sale. Păstorul cel bun își păzește turma lui.
  Marea majoritate a creștinilor ortodocși, ce face ea? Pe președintele României îl scuipă, în timp ce pe lângă ierarhii Bisericii se gudură. Se gudură, că de, așa și-or mântui sufletele lor. Prin lașitate.
  Pur și simplu sunt scârbit să văd atâta fariseism, atâta prostie și atâta lașitate.
  Iar partea că unii văd în președintele țării un soi de părinte, care să verse lapte și miere pentru fiecare în parte, nu o mai discut aici. Un model în genul tătucul Stalin sunt sigur că i-ar satisface pe mulți creștini ortodocși, care stau cu fața doar spre răsărit. Numai că Stalin n-a vărsat cu lapte și miere, ci cu lagăre de muncă forțată pentru fiecare.
  Și că tot veni vorba despre răsăritul de la care ne vin toate ”minunile” și toate ”bunătățile” pentru noi românii, văd pe saccsiv un comentariu teribil, definitoriu, aș zice, pentru acel blog.
  Ia uitați aici:

  „Ion said, on octombrie 6, 2014 at 12:25 am
  raduiacoboaie: du-te si te plimba cu basescu tau cu tot si cu americanii tai cu tot !
  nu esti ortodox.
  probabil esti cu epoleti pe sub haine.” Teribil …., nu?
  Îl invit pe acest comentator rafinat, ce dă cu parul pe elevatul blog mai sus menționat, să meargă să pupe mâna patriarhului colonel KGB Chiril al Moscovei, mâna la care-și ține ceasul de 30.000 de dolari. Curată ”ortodoxie”!
  Poate mai află unii cu această ocazie că Biserica ortodoxă la ruși funcționează ca un fel de direcție în cadrul serviciilor secrete, iar ortodoxia lor este folosită ca o armă pentru subjugarea și distrugerea popoarelor din jur, în special a celor mici și ortodoxe, ca noi așa.

  Apreciază

  Răspunde
 2. mihai

  radu, si la rusi patriarhia functioneaza ca ”patriarhia” noastra, si la ei ca si la noi sunt monahi prigoniti care au avut curajul sa marturiseasca adevarul, un exemplu este arhimandritul vasilie novikov, din satul ivanovo regiunea tula, iar uitanduma la ”patriarhia ” de la bucuresti, fara cuvinte, aceasta o vedem dupa naravurile ei care nu mai are nevoie de absolut nici un comentariu, sistemul ocult sia varat oameni precum un cal troian care lucreaza acum la distrugerea biserici din interior, acum este ft. interesant cine va ajunge la mitropolia banatului dupa decesul lui nicolae corneanu

  Apreciază

  Răspunde
  1. Valentin

   ierarhia românească prigonește ortodoxia și pe preoții și credincioșii ortodocși ca să înlocuiască totul cu ecumenismul sau papismul numai să nu rămână pe aici ortodoxie. Sfântă Cuvioasă Parascheva nu ne lăsa!

   Apreciază

   Răspunde
 3. Pingback: DESPRE PĂRINTELE GHEORGHE CALCIU-DUMITREASA, CU ADEVĂRAT OMUL LUI DUMNEZEU… | APĂRAREA ORTODOXIEI – Radu Iacoboaie

 4. Pingback: MESAJUL PESTE TIMP AL PĂRINTELUI MĂRTURISITOR GHEORGHE CALCIU-DUMITREASA | APĂRAREA ORTODOXIEI – Radu Iacoboaie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s