SĂ MĂRTURISIM ȘI SĂ APĂRĂM ORTODOXIA

SONY DSC

Sunt creştini ortodocşi care nu mărturisesc şi nu apără Ortodoxia, temându-se că vor avea necazuri, că vor fi daţi afară de la serviciu, că işi vor pierde averea şi libertatea. Dar Domnul Hristos ne spune că pentru Adevăr trebuie să te jertfeşti şi la nevoie să şi mori. Dacă nu mărturisim, ne aşteaptă o veşnicie îngrozitoare, chinuitoare în focul cel veşnic. Pentru că de moartea trupească, de Judecată şi veşnicie nu putem scăpa. Teama de această moarte trupească este o mare greşeală. Murim în câteva clipe, dar ce urmează este mai important. Cum ne ia moartea? Unde ne duce?
Iar dacă pentru orice cuvânt în plus vom da răspuns, cu atât mai mult pentru orice cuvânt ruşinos şi „cu atât mai mult pentru orice cuvânt ucigător de suflet”, spune părintele Arsenie Papacioc. Dacă mărturisim, suntem vii duhovniceşte şi-n această viaţă şi în viaţa cea veşnică. Iar dacă nu mărturisim, este o suferinţă teribilă, se îndepărtează harul Duhului Sfânt de la noi şi suntem morţi duhovniceşte în această viaţă, iar după Judecata Înfricoşată, vom merge în chinurile cele veşnice. Cine va putea să spună la Înfricoşata Judecată că n-a ştiut? Dacă n-a ştiut de ce n-a întrebat, de ce nu s-a informat? Cât timp am pierdut şi câte lucruri deşarte am căutat, am citit şi am aflat în această viaţă? Hristos ne-a spus tot ce ne este necesar pentru mântuire. Dar iată ce este mai înfricoşător între toate temeiurile de frică pentru cei care, în viaţa aceasta, nu se tem de păcat şi se ruşinează să mărturisească.
Ne spune Domnul Hristos: ,,Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui Său cu sfinţii îngeri” (Marcu 8, 38). Luaţi aminte, voi toţi, care aveţi credinţă: nu vă bizuiţi prea mult pe mila lui Dumnezeu! Cu adevărat, mila lui Dumnezeu se revarsă numai în viaţa aceasta peste hulitorii care nu se căiesc; iar la înfricoşata Judecată, dreptatea va lua locul milei. Luaţi aminte, voi toţi, cei care, cu fiecare zi, vă apropiaţi tot mai mult de moartea pe care n-o puteţi ocoli! Luaţi aminte, întipăriţi-vă în inimă aceste cuvinte. Nu le-a spus un vrăjmaş al vostru, ci Prietenul cel mai Bun.
Aceleaşi buze Care, pe Cruce, au dat iertare duşmanilor, tot ele au rostit aceste cuvinte gro­zave, grozave, dar drepte. De cel care se ruşinează de Hristos în această lume, şi Hristos Se va ruşina înaintea sfinţilor îngeri. Cu ce ai să te mândreşti, omule, dacă lui Hristos Îi va fi ruşine cu tine? Dacă ţi-e ruşine de Viaţă, înseamnă că te mândreşti cu moartea; Dacă ţi-e ruşine de Adevăr, înseamnă că te mândreşti cu minciuna; Dacă ţi-e ruşine cu Mila, te mândreşti cu facerea de rău; Dacă ţi-e ruşine cu Dreptatea, te mândreşti cu nedreptatea. Dacă ţi-e ruşine cu Patima de pe Cruce, înseamnă că te mândreşti cu închinarea la lume; Dacă ţi-e ruşine de Nemurire, te mândreşti cu stricăciunea şi cu mormântul! Atunci, în faţa cui te vei ruşina de Hristos? În faţa unuia mai bun ca Hristos? Nu; pentru că nu există cineva mai bun ca Hristos.
Atunci de bună seamă te ruşinezi de Hristos, faţă de cineva mai mic decât Hristos. Îţi este ruşine de părintele tău în faţa unui şoarece, sau se ruşinează fiica de mama ei în faţa unei vulpi? Cum să te ruşinezi de Cel Bun în faţa celui rău, de Cel Preacurat în faţa celui necurat, de Cel Atotputernic în faţa neputinciosului, de Cel Înţelept în faţa nebunului? De ce să te ruşinezi cu Domnul slavei în faţa unui neam curvar şi păcătos? Doar pentru că neamul acesta îţi joacă mereu înaintea ochilor pe când Domnul nu Se vede? Puţin, doar puţin mai este şi (Hristos n. n.) va apărea în slavă pe nori de îngeri, iar neamul acesta va dispărea dinaintea picioarelor Lui, ca praful pe care-l spulberă vântul. Cu adevărat, cu adevărat ai să te ruşinezi atunci, nu de Împăratul Slavei, ci de tine însuţi, omule; dar atunci nu-ţi va mai folosi la nimic ruşinea.
Mai bine să-ţi fie ruşine acum, câtă vreme ruşinea îţi mai e bună la ceva! Să-ţi fie ruşine de toate înaintea lui Hristos, iar nu de Hristos înaintea tuturor”. „De ce spune Domnul: de Mine şi de cuvintele Mele? Cine se ruşinează de Mine înseamnă: cine se îndoieşte de Dumnezeirea Mea, şi de Întruparea Mea din Preacurata Fecioară, de suferinţele Mele pe Cruce, şi de Învierea Mea, şi cine se ruşinează de puterea Mea pe pământ şi de dragostea Mea pentru păcătoşi. Cine se ruşinează de cuvintele Mele înseamnă: cui îi e ruşine de Evanghelie şi tăgăduieşte învăţătura Mea, sau cine îmi răstălmăceşte vorbele şi aduce, prin erezie, neodihnă şi lupte între credincioşi, sau cine se poartă cu obrăznicie faţă de dezvăluirile şi învăţăturile Mele, înlocuindu-le cu învăţături străine, sau cine le ascunde şi le trece sub tăcere în faţa puternicilor acestei lumi, acela se ruşinează de Mine şi se teme pentru sine însuşi.
Cuvintele lui Hristos sunt testament dătător de viaţă, aşa cum sunt şi Patimile Sale, şi Trupul şi Sângele Său. Domnul nu-Şi desparte Cuvintele de Sine Însuşi, nu le dă mai puţină însemnătate. Cuvântul Lui nu poate fi rupt de El. Cuvântul are tot atâta putere cât şi Persoana, pentru aceea le spune ucenicilor: Acum voi sunteţi curaţi, pentru cuvântul pe care vi l-am spus (Ioan 15, 3). Hristos a curăţat prin Cuvântul Său suflete, a vindecat bolnavi, a izgonit duhurile rele, a înviat morţi. Cuvântul Lui e ziditor, curăţitor, de viaţă dătător. De ce atunci să ne pară străin lucru când ni se spune în Evanghelie: şi Cuvântul era la Dumnezeu (Ioan 1,1)?” „Mântuitorul numeşte neamul acesta desfrânat într-un înţeles mai larg, tot aşa cum profeţii din vechime numeau desfrânare în­chinarea la alţi dumnezei (Iezechiel 23, 37).
Oricine îşi lasă soţia şi îşi ia altă femeie este curvar; şi cine uită de Dumnezeul Cel Viu şi se închină lumii este şi acela curvar. Cine lasă credinţa în Domnul ca să creadă în oameni, cine lasă iubirea lui Dumnezeu ca să iubească lucruri şi oameni, acela săvârşeşte desfrânare. Pe scurt, orice păcat, care desparte sufletul de Dumnezeu, legându-l de vreun lucru oarecare, sau de vreun om, poate fi numit pe bună dreptate desfrânare, pentru că poartă toate însemnele preacurviei. Aşadar cine se ruşinează de Hristos Domnul, Mirele inimii, în faţa unui astfel de neam desfrânat, e ca o mireasă care se ruşinează de mirele ei înaintea unei adunări de neruşinaţi.
Domnul nu vorbeşte de un neam păcătos, ci de un neam desfrânat şi păcătos. De ce? Ca să osândească şi mai mult desfrânarea. Sub cuvântul „desfrânare” se înţeleg aici cele mai grele, cele mai înveninate, cele mai aducătoare de moarte păcate, care-l întorc cel mai adesea pe om de la urmarea lui Hristos, de la lepădarea de sine, de la cruce şi de la naşterea din nou”. Iar pe cei care prigonesc pe mărturisitori, îi aşteaptă Judecata Înfricoşată, pentru că Dumnezeu răzbună moartea Sfinţilor Săi (Fac. 4,11; Ps. 78,11; Mt. 23,35; Apoc. 6,9-10; 19,2).
CREDINŢA FĂCĂTOARE DE MINUNI, Părintele Daniel de la Rarău

sursa: Apărătorul ortodox, 2 august 2014

Anunțuri

18 gânduri despre „SĂ MĂRTURISIM ȘI SĂ APĂRĂM ORTODOXIA

 1. Radu Iacoboaie

  Postez aici un film despre frumoasele mănăstiri din România (la sfârșit se face trimitere spre partea a 2-a a acestuia, precum și spre altele interesante; veți găsi chiar și filmul Ostrov partea 6 – Insula):

  Doamne ajută!

  Apreciază

  Răspunde
  1. Radu Iacoboaie

   După atacarea în ultima vreme a părintelui Iustin Pârvu, monahulul Teodot, părinților Arsenie Papacioc și Arsenie Boca, a venit și rândul unor martiri ai neamului, precum Corneliu Zelea Codreanu. Le recomand detractorilor care slujesc ocultei mai mult sau mai puțin, să citească antologia JERTFA TINERETULUI NAȚIONALIST DIN PERIOADA INTERBELICĂ, cu subtitlul Confruntarea masoneriei cu Mișcarea Legionară. O poate consulta oricine, accesând în bara de sus LUCRĂRILE AUTORULUI. Este volumul 2 din antologia OFENSIVA MASONERIEI ȘI ÎMPOTRIVA ORTODOXIEI. Doamne ajută!

   Iată un comentariu primit astăzi pe adresa mea de e-mail care m-a determinat să răspund, luând astfel ATITUDINE:

   ,,Despre Codreanu am inteles ca folosea cartea de rugaciuni a lui Antonie de Padova (era un document legionar in care spuneau ca a si murit cu ea in buzunar si s-a gasit apoi la el). Intr-o circulara (tot de pe internet) ii indemna si pe ceilalti sa mearga la libraria Sf. Iosif din Str. Berthelot sa o cumpere. Apoi e svastica pusa pe cap la nunta, cu AC Cuza nas, adica intr-un context clar necrestin, probabil ocult. Un context similar mi-l evoca si Evola. Apoi legatura miscarii cu Paulescu si Protocoalele, ambele procatolice si proiezuite, primele vorbind chiar de ‘schisma greaca’. Apoi e tot duhul ciudat, revolverele, tendinta revolutionar hiliasta etc. Poate ca era intr-adevar victima unei conspiratii antictestine si antinationale care poate nu era doar antiromaneasca (exista miscari similare si in alte tari am auzit), ci un fel de ‘opozitie fundamentalista’ controlata. Dar nu stiu cat era de constient. Ar fi nevoie de cercetari aprofundate ale izvoarelor pt a stabili, e o tema vasta de studiu, cred.
   Nu e usor de deosebit intre manipulatori si manipulati, poate unii sunt si si. Doamne ajuta!”

   Apreciază

   Răspunde
 2. Radu Iacoboaie

  RĂSPUNSUL MEU:

  Nu vă lăsați influențată de propaganda comunistă și ocultă. Vă trimit din nou o selecție de texte și documente care demonstrează contrariul. După părintele Arsenie Boca, sfântul Ardealului și omul lui Dumnezeu, cum a fost numit adesori în popor, iată că urmează Corneliu Zelea Codreanu, unul din marii martiri ai neamului…
  Știți oare câte elite legionare au fost torturate și asasinate ori câți legionari? Sunt practic nenumărați, inclusiv din rândul clerului ortodox din România.
  Trebuie mult discernământ și studiu pentru a ne pronunța în asemenea probleme.
  Dar părinții Iustin Pârvu, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Arsenie Papacioc și mulții alții de ce nu s-au dezis de trecutul lor și de simpatia sau susținerea pentru legionari? Părintele Calciu a fost torturat cu bestialitate zile întregi pentru a declara în fața instanței că legionarii au organizat reeducarea de la Pitești și de trei ori a mărturisit adevărul, că generalul Nicholski a făcut-o.
  Românii nu cunosc adevărul despre Mișcarea Legionară. Mulți sunt încă îndoctrinați. Știu doar varianta complet falsă a comuniștilor, adversarii acestei mișcări de resurecție națională împotriva bolșevismului (ocultei mondiale)… Nu mă miră faptul că și azi sunt văzuți cu pistolul la centură, deși puțini au avut. Și doar câțiva s-au jertfit din proprie inițiativă asumându-și predarea, tortura și moartea, când i-au pedepsit pe marii prigonitori ai legionarilor Armand Călinescu și I.G.Duca. Celelalte cazuri nu li se pot imputa lor, ci agenților care s-au infiltrat după moartea lui Codreanu și a celor 13 conducători legionari.
  Sunt unele cărți despre istoria reală a Mișcării Legionare dar nu le văd în librării, pe tarabe etc. De ce nu se mediatizează? Pentru că evreii sioniști nu permit acest lucru. ESTE FOARTE CLAR.
  Doamne ajută!

  Apreciază

  Răspunde
   1. valentin dorneanu

    legionarii au vrut să preîntâmpine fiara care omorâse în rusia de la 1917 până în anii 30 în special oameni care au stat la baza creștinismului.

    Apreciază

 3. Radu Iacoboaie

  CONTINUARE
  Nu vreau sa intru in disputa cu dumneavoastra. Eu vreau doar sa iasa la iveala adevarul. Mie personal aceasta miscare imi ridica niste semne de intrebare. Ce am gasit pe internet, o opinie a lui Mugur Vasiliu, destul de clara ,referitoare la Codreanu si afinitatile lui catolice.
  Cert este ca aceasta miscare a esuat si, ca o consecinta, elita noastra intelectuala a fost incriminata si eliminata .Acest lucru ne-a afectat cu cel putin 100 ani. Acest lucru nu trebuia sa se intample . Concluzia mea este ca ceva in strategia acestei miscari a fost eronat.
  Eu am citit toate cartile parintelui Calciu. Nu am sesizat o admiratie deosebita fata de miscare, parintele s-a referit la problemele fundamentale ale vremurilor actuale, cu o echidistanta demna de respect.
  Cat despre parintele Iustin, asta a fost viziunea sfintiei sale.Poate ca parintele ar fi trebuit sa se gandeasca mai cu luare aminte la ceea ca lasa dupa plecarea sa.

  Apreciază

  Răspunde
 4. Radu Iacoboaie

  RĂSPUNSUL MEU:
  Ați auzit oare de biruința legionară? Aceasta are loc în Ceruri. Martirii legionari au biruit cu ajutorul lui Hristos prin ASUMAREA CRUCII. Cum ne putem numi creștini și noi dacă nu ne asumăm crucea de creștini și PRIGOANA? De aceea, această Mișcare, ca lucrare a Duhului Sfânt (cum spune monahul Teodot) a biruit moartea și pe vrăjmașii ortodoxiei și neamului românesc. Pe jertfa lor stă poporul român de astăzi iar prin rugăciunile și ajutorul lor Dumnezeu nu ne pierde cu totul datorită marilor păcate ale noastre…
  Eu nu sunt legionar și totuși ca istoric autodidact am înțeles adevărul despre legionari. Nu sunt însă istorici, care pe baza documentelor să vorbească celor care fac la nivel național manualele de istorie. Le este frică de evreii sioniști care urăsc de moarte pe legionari și pe ortodocșii care nu acceptă o ortodoxie deformată și diluată.

  Apreciază

  Răspunde
 5. valentin dorneanu

  ce trebuie să facem noi, creștinii-ortodocși dacă vedem că Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei a semnat acest document, cu monofiziții ?(la pagina 6 e semnătura lui)
  http://www.apologeticum.ro/wp-content/uploads/2014/07/Acordul-TR%C4%82D%C4%82TOR-al-BOR-cu-ereticii-monofizi%C8%9Bi-_-diortosit.pdf

  eu consider că nu mai putem fi în comuniune cu el. cineva pe alt blog mi-a zis direct – și ce-o să facem , să ne ducem la stiliști ?!

  Apreciază

  Răspunde
 6. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (08.08.2014): Mitropolitul Serafim de Pireu: „LOBBY-UL SIONIST ESTE RESPONSABIL PENTRU PERSECUŢIILE CREŞTINILOR”. Vaccinurile. Pr. dr. Mihai Valică: “Cine tace, când trebuie să mărturisească, are partener pe diavol

 7. raduiacoboaie Autor post

  UN RĂSPUNS PENTRU ECUMENIȘTI:

  CÂTEVA CLARIFICĂRI ADUSE CELOR CU GÂNDIRE ECUMENISTĂ
  Apărătorul.md, 9 august 2014

  Tot aud si citesc pareri ecumeniste, unele facand deja obiectul unor articole pe acest site (si nu numai), altele insa ramanand neclarificate. Toti ecumenistii au in principiu aceleasi lozinci: canoanele sunt invechite, ecumenismul reprezinta iubire, ecumenistii sunt mai multi si asta conteaza s.a.m.d. Aceste pareri sunt evident una mai eretica decat cealalta.

  1. Sfintele canoane sunt desuete pentru cine nu a inteles nimic din crestinism pana acum. Tocmai asta e ideea: crestinismul nu se schimba, ramane acelasi. ” Iisus Hristos, ieri si azi si in veci, este acelasi” (Evrei 13:8), si la fel este si cu credinta revelata de El. Ca lumea se schimba (secularizeaza) nu inseamna in nici-un caz ca Biserica trebuie sa faca la fel. Biserica e busola dupa care ne ghidam si dupa care stim ce anume e erezie si ce este adevar. Cei care vor sa fie si crestini, dar si pe placul lumii secularizate nu fac decat sa slujeasca la doi domni, ori asta e imposibil. Prin Sfintele canoane a vorbit Insusi Sfantul Duh, astfel ca acestea au aceeasi valoare ca Sfanta Scriptura. Dar evident, faptul ca ecumensitii nu respecta canoanele, asta nu inseamna ca respecta Biblia, ci din contra…

  2. Termenul “eretic” nu e o titulatura jignitoare. Si Sfantul Apostol Pavel a folosit-o. Cam atat de crestini sunt ecumenistii, ca ajung sa conteste cuvinte biblice…. Termenul “eretic” arata alegerea gresita a cuiva, departarea acestuia de adevar si e un termen menit sa-l constientizeze ca se afla in ratacire.

  3. Ca sunt putini antiecumenisti e adevarat, dar numarul nu a contat niciodata in Biserica. A contat doar adevarul. Hristos a vorbit de “turma mica”, si de “poarta cea stramta pe care putini o afla”. In vremurile de erezie, cei credinciosi au fost mereu in minoritate (in perioada ariana, monotelita, pe vremea sinodului de la Ferrara – Floerenta etc.), dar mereu au triumfat. De aici vine si frumusetea credintei in Hristos. Intotdeauna Hristos a invins cu cei putini si slabi, astfel aratandu-si puterea. Biserica sta in adevar, nu in numarul mare de oameni.

  4. Poporul are tot dreptul sa conteste actiunile ecumeniste ale clerului (si sa ceara si caterisirea in caz de nevoie). Din pacate clericalismul papist a patruns si la noi si datorita acestui aspect multi au ajuns sa considere episcopii persoane infailibile, iar credinciosii simpli spectatori ai actiunilor episcopilor, fara a avea un drept de a exprima o parere. In Ortodoxie lucrurile au stat mereu altfel.

  Sursa: theologiepatristica.wordpress.com

  Apreciază

  Răspunde
 8. Pingback: DESPRE PĂRINTELE GHEORGHE CALCIU-DUMITREASA, CU ADEVĂRAT OMUL LUI DUMNEZEU… | APĂRAREA ORTODOXIEI – Radu Iacoboaie

 9. Pingback: NU ȘTIM CE VA FI, DAR NOI AȘTEPTĂM CA SINODUL PAN-ORTODOX DIN CRETA SĂ CONDAMNE CATEGORIC PAN-EREZIA ECUMENISTĂ ȘI EREZIA MASONICĂ (ÎNCHINAREA LA LUCIFER)… – Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei, 19 martie 2016 | MIȘCAREA PENTRU APĂ

 10. Pingback: NU ȘTIM CE VA FI, DAR NOI AȘTEPTĂM CA SINODUL PAN-ORTODOX DIN CRETA SĂ CONDAMNE CATEGORIC PAN-EREZIA ECUMENISTĂ ȘI EREZIA MASONICĂ (ÎNCHINAREA LA LUCIFER)… – Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei, 19 martie 2016 | MIȘCAREA PENTRU APĂ

 11. Pingback: NU ȘTIM CE VA FI, DAR NOI AȘTEPTĂM CA SINODUL PAN-ORTODOX DIN CRETA SĂ CONDAMNE CATEGORIC PAN-EREZIA ECUMENISTĂ ȘI EREZIA MASONICĂ (ÎNCHINAREA LA LUCIFER)… – Mișcarea pentru Apărarea Ortodoxiei, 19 martie 2016 | MIȘCAREA PENTRU APĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s